Search by category:
Egyéb kategória

2040-re épülhet fel az első lengyelországi atomerőmű

2040-re épülhet fel az első lengyelországi atomerőmű

Mészáros Richárd

2024. 05. 07., k – 20:22

Az első nagy lengyelországi atomerőmű 2040-re épülhet fel, az előző kormány által kitűzött 2032-es időpont optimista volt – jelentette ki Marzena Czarnecka lengyel iparügyi miniszter kedden a sziléziai Katowicében, a 16. Európai Gazdasági Kongresszuson.

„Elővigyázatosságból a 2040-es évet feltételezzük” – válaszolt Czarnecka egy pódiumbeszélgetésen egy kérdésre. Úgy ítélte meg: az előző kormány „optimista forgatókönyvvel dolgozott”, amikor 2032-re tűzte ki az atomerőmű működésbe állítását, miközben megfogalmazása szerint „semmi sem volt az asztalon”.

„Realista vagyok, és nagyon jól tudjuk, hogy minden ilyen típusú beruházás némi késedelemmel jár” – jelentette ki a miniszter.

Az előző kormány idején,  2020-ban jóváhagyott atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelországban az első reaktort 2026-ban kezdenék építeni, és 2033-ban helyeznék üzembe.  A Westinghouse AP1000 technológiájú első erőmű az észak-lengyelországi Lubiatowo és Kopalino térségében létesülne.

Milosz Motyka klímaügyi és környezetvédelmi miniszterhelyettes februárban lehetségesnek nevezte, hogy az erőmű építését előkészítő eljárás egy évvel hosszabb lesz a tervezettnél. Hozzátette: ettől függetlenül viszont az első reaktort 2033-ban adják át. Április elején Motyka közölte: a tárcája jelenleg az atomenergetikai kormányprogram módosításán dolgozik.

Read More

Post Comment