Search by category:
Egyéb kategória

5 tipp, ha nem érzed a karácsonyt

5 tipp, ha nem érzed a karácsonyt

Horváth Bianka

2022. 12. 15., cs – 10:11

Egyre többen mondják, hogy idén valahogy szokatlanul döcögősen megy nekik a karácsonyi hangulatra való ráhangolódás. Nem csábítják őket a boltok fényei, sem a mézeskalács illata, de még a rádiót is átkapcsolják, ha megszólal egy karácsonyi dal. Meg lehet nyugodni, mert erre is van megoldás. Nem is egy, hanem öt.

1. Céges buli.

Kevés esemény képes akkora erővel fellobbantani az ünnepvárás lángnyelveit annál, mint amikor a munkaadó céges karácsonyi bulit rendez a munkaközösségnek, hogy az év során felgyülemlett feszültséget a munkaközösség tagjai el tudják búcsúztatni. Ilyenkor kellemes körülmények közt megbeszélik a kollégák azokat a dolgokat, amelyekre az év során nem jutott idő. A céges karácsony célja viszont nem a sérelmek kibeszélése, hangsúlyozzák a humánerőforrás-szakemberek. A történtek másnapi feldolgozásánál továbbá a munkaközösség tagjai legyenek egymással elnézőek.

2. Káposzta. Nemrég ismét jelentkezett Ujgurisztánba szakadt olvasónk, Katalin, aki a Kína északnyugati részén található Tarim-medencébe, Kasgár városába járatja a Vasárnapot. A digitális technológiáknak köszönhetően minden héten kézhez kapja a lapot, ha nem is mindig kedden, de legkésőbb csütörtökön. Levelét teljes terjedelmében közöljük. „Tisztelt Vasárnap! Olvastam, hogy otthon már semmi nem a régi, mert mindenből van új. Hát kérem, itt meg épp fordítva: annak ellenére a régi minden, hogy mindenből itt az új is. Karácsonyfát is vettem már, minden vasárnap piac van a városban, jönnek egész Indiából is. Nem értem, minek, mert majdnem ugyanazt hozzák, amit a többiek. Úgy látszik, nem jó nekik otthon, ha ennyire szeretnek úton lenni. A másik meg a káposzta. Most szerettem meg igazán a káposztát, el sem tudom nélküle képzelni a karácsonyt. A káposztához fel kell nőni, erre jöttünk rá az egyik barátnőmmel, aki szintén szívesen lapozza a Vasárnapot, annak dacára, hogy semmilyen európai nyelvet nem beszél. Tegyenek így önök is! Meg foglalkozhatnának többet Ázsiával, szerintem mostohagyerekként kezelik. Boldog új esztendőt kívánok! Katalin.”

3. Dúdolj. „A jobb légzés és a kicsattanó egészség érdekében szokj rá a dúdolgatásra munkába menet-jövet!” Ezt Dr. Mao Shing-ni, a hollywoodi sztárok életmód-tanácsadója írta, aki besorolta a Tippek százai, hogyan éljünk száz évig című munkájába is, hogy naponta többször dúdolgassuk a kedvenc dalunkat. Azóta bebizonyosodott, hogy a módszer a karácsonyt körülölelő időszak túlélésében is segít. Ha nem jut eszünkbe a saját kedvenc dalunk, akkor se búsuljunk, inkább dúdolgassuk másét. Például:

Szeretek egy szőke kislányt, érte majd meghalok

de tiltják tőlem a csókjait, mert roma csávó vagyok.”

4. Várj türelemmel. Nem hiába nevezik a karácsony előtti heteket a várakozás időszakának. Várni nem csak jó, de egészséges is, a ma embere erről sokszor elfeledkezik. Nem szeretünk várni, holott a várakozás minket is segít abban, hogy időben meg tudjunk érkezni másokhoz, és persze önmagunkhoz. Szóval akinek nincs mire várnia, gyorsan keressen valamit, amire várhat. Ha nem talál mást, várjon magára, és írja meg tapasztalatait a Kopertába.

5. Másik céges buli. Manapság nem ritka, hogy egy-egy munkavállaló több munkáltatónál is munkát vállal a könnyebb boldogulás reményében. Nekik aztán több céges karácsonyi bulin is részt kell venniük. Amit tehát az elsőn elmulasztottak, a másodikon bepótolhatják.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/50. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Read More

Post Comment