Search by category:
Egyéb kategória

Romlott a déli kórházak besorolása

Romlott a déli kórházak besorolása

Bugár Anna

2022. 12. 15., cs – 16:10

Pozsony |

Az év kórháza címet az egyetemi kórházak közül a Rózsahegyi Központi Katonai Kórház (ÚVN) kapta, az általánosak közül pedig a kassai végzett az élen. Az INEKO gazdaságkutató intézet elemzése szerint a magyarlakta régiókban csak háromnak sikerült javítania az előző évi besoroláshoz képest, így továbbra is jobbára a lista második felén helyezkednek el.

Az INEKO közel egy évtizede értékeli a hazai kórházakat, gondosan meghatározott mutatókat figyelembe véve állítják fel a rangsort. Ahogy azt megszokhattuk, ezúttal is hat fő szempontra fektették a hangsúlyt: a betegellátás minőségére, a műtéteket végző orvosok tapasztalatára, a páciensek egészségügyi problémáinak összetettségére, a betegek elégedettségére, a gazdálkodásra és az átláthatóságra. Az egyes kategóriák több tényezőből állnak, a betegellátás minőségénél – amely az értékelés 40%-át teszi ki – további 9 altényezőt vizsgáltak. Ide tartozik például az újraoperált betegek száma, az elhalálozás vagy a sürgősségin töltött várakozási idő, de az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) büntetései is a rosszul elvégzett beavatkozások miatt. A páciensek elégedettségénél 12 részmutatót elemeztek, illetve a panaszokra is külön kitértek.

Utózöngék

Bár a 2022-es év sorrendjéről van szó, az adatokat 4 évre visszamenőleg vizsgálják, így az idei eredmények is tükrözik a koronavírus-járvány hatását. Az intézet munkatársai emlékeztettek, a járvány miatt csökkent az elvégzett beavatkozások száma, s ez a trend az elmúlt évben is folytatódott. Hangsúlyozták, ez a hozzáférhetőség romlásához vezetett, ami negatívan befolyásolta az egészségügyi ellátás minőségét, de néhány mutatóban már javulás tapasztalható.

Mintha a koronavírus okozta kezdeti sokk után a kórházak elkezdtek volna alkalmazkodni a korlátozásokhoz és a megváltozott helyzethez

– írják, majd hozzáteszik, a két járvánnyal terhelt év ellenére sem csökkent a páciensek elégedettsége – épp ellenkezőleg, folyamatosan növekszik.

Az értékelt egészségügyi intézményeket két fő táborra osztották – egyetemi és általános kórházakra. Az elemzés készítői leszögezték, az egyes kórházakat kizárólag a saját kategóriájukon belül lehet összehasonlítani. Ennek az az oka, hogy az egyetemi kórházak az állam hatáskörébe tartoznak, jobbára nagyobb létesítményekről van szó, melyek a megyeszékhelyeken működnek, s a bonyolultabb beavatkozásokra szakosodtak. Az ún. általános kórházak viszont kisebb, vidéki városok kórházai, amelyek magánkézben vannak, és a kevésbé összetett műtéteket hajtanak végre.

Új befutó

A nagy állami kórházak közül ezúttal a Rózsahegyi Központi Katonai Kórház bizonyult a legjobbnak (100-ból 65,2 pontot szerzett), s ezzel a második helyre csúszott vissza a Besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, amely az utóbbi négy évben uralta a tabellát. Érdekesség, hogy a rózsahegyi kórház az eddigi 8 értékelés során egyszer sem ért el a harmadiknál rosszabb helyezést. Az ellátás minőségében megelőzte a korábbi listavezető Pozsonyi Egyetemi Kórházat is. Az INEKO szerint az idei legjobban értékelt kórház erősségének számít az agyvérzés okozta halálozások csökkenése, illetve a megismételt műtéteket illetően is jó számokat produkáltak. A másik oldalon viszont a gazdálkodás és az átláthatóság terén fejlődésre lenne szükség.

A besztercebányai kórház megvédte a legátláthatóbb intézmény címet, a betegek elégedettsége azonban visszaesett az előző évhez képest, és a felügyeleti hivatal több büntetést is kirótt a rosszul elvégzett beavatkozások miatt. A szakértők megjegyzik, azok közé a kórházak közé tartozik, amelyek a legtöbb fertőzöttet látták el a járvány idején, s ez hozzájárult a műtétek elhalasztásához.

A Pozsonyi Egyetemi Kórház a tavalyi 4. helyhez képest egyet rontott. A magyarok által sűrűn lakott városok továbbra is csak a lista hátsó felében foglaltak helyet. Az Érsekújvári Egyetemi Kórháznak sikerült egy pozícióval jobbat elérnie, s a 7. helyre zárkózott fel. A Nyitra Egyetemi Kórház pedig két hellyel lejjebb „költözött”, ezúttal csak a 9. lett. Az utolsó, 11. helyen ezúttal is a Kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház zárt.

Gyengülő dél

A kassaiaknak azonban nem kell kétségbe esniük, az általános kórházak rangsorában sikerült lényegesen jobb eredményt elérniük. A Kassa-sacai Agel Kórház idén is az élen végzett, csakúgy, mint az előző 3 évben. Az elemzők megjegyezték, az ország keleti felében található intézmény két mutatóban emelkedik ki a mezőnyből – az orvosok tapasztalatában és a páciensek elégedettségében. A tavalyi értékeléshez képest azonban az ellátás minőségére vonatkozóan veszített pontokat, amiben közrejátszottak a felügyelet által kiszabott büntetések is.

A negatív rekorderek között a tőketerebesi és a rozsnyói kórházat említhetjük – előbbi 6,6 ponttal kapott kevesebbet, s ezáltal a 22. helyről az utolsó, 32. helyre esett vissza. Az elemzők szerint egyetlen kórházként négy mutatóban is jelentősen rontott a tavalyi évhez képest, s itt a legmagasabb a megismételt műtétek száma. A rozsnyói a 2022-es év egyik legátláthatóbban működő kórháza, ugyanakkor a legtöbb elégedetlen pácienst is itt mérték. A magyarlakta régiók közül a Komáromi Agel Kórház végzett a legelőkelőbb helyen, a tavalyi javulást azonban nem sikerült megismételni, sőt. A képzeletbeli dobogó harmadik fokáról a ranglista 5. helyére csúszott vissza. A lebontott adatokból kiderül többek közt azt is, a személyzet hozzáállása az átlagnál (89%) rosszabb értékelést kapott (86%). Az „átlagnál sokkal rosszabb” arányról árulkodnak az intézet adatai az intenzív osztályon történő elhalálozást illetően – míg az átlag 8,11%, addig Komáromban 13,42%. A szakértők szerint az elmúlt évben kevesebb komplex beavatkozást végeztek, ami szintén megmutatkozik az alacsonyabb pontszámban.

A rimaszombati kórház három hellyel rosszabb besorolást ért el a tavalyihoz képest, ami csupán a 9. helyre volt elég. Elsősorban a páciensek elégedettsége és a beavatkozások bonyolultsága csökkent.

A déli kórházak közül csak a Lévai Agel Kórház és a galántai Szent Lukács Kórház javított. Előbbiben nőtt a bonyolult beavatkozások száma, utóbbi főként az átláthatóság terén fejlődött. A lévai kórház a 25. helyről a 18. pozícióra kapaszkodott fel, a galántai létesítménynek pedig négyet sikerült előznie, de továbbra is a sereghajtók között szerepel. Ennek elsősorban az ellátás gyengén értékelt minősége és az elégedetlen páciensek aránya az oka. A dunaszerdahelyi kórház jócskán lemaradt – míg tavaly 18. volt, idén már csak a 25. posztot sikerült elfoglalnia.

Read More

Post Comment