Search by category:
Egyéb kategória

Teret neveztek el Fábián Juliról

Teret neveztek el Fábián Juliról

Juhász Katalin

2022. 12. 18., v – 12:35

Budapest |

December 16-án volt öt éve, hogy 37 évesen, rákbetegségben elhunyt Fábián Juli énekesnő. A Budapest Park és a városvezetés az évfordulára elérte, hogy a Soroksári út egy részét – ahol a Park található – péntektől hivatalosan is Fábián Juli térre nevezzék át.

Reményeim szerint amikor ezentúl budapesti fiatalok koncertre jönnek a Budapest Parkba, és a Soroksári út ezen részén látják a táblát, ez segíteni fog abban, hogy soha ne felejtsük el azt az embert, akinek zene- és életszeretete minden dalából ma is visszaköszön, Fábián Juli örök” – mondta az avatáson Karácsony Gergely főpolgármester.

A kezdeményezés az idén 10 éves Budapest Parktól indult, ahol az énekesnő számos nagy sikerű koncertet adott. Halála után ugyanott egy gigantikus emlékkoncerten tisztelegtek Juli munkássága előtt barátai és egykori zenésztársai. Ennek bevételéből alakult meg a Fábián Juli Emlékalapítvány, amely egyrészt az énekesnő emlékét ápolja, másrészt nehéz helyzetben lévő zenészeket és zeneipari háttérembereket támogat.

Szepesi Mátyás zenész, az énekesnő egykori menedzsere, az emlékalapítvány elnöke kiemelte: akik ismerték, azok felelőssége, hogyan emlékezhetnek a jövőben Fábián Julira.

„Szóval Julikám, közterület lettél! Komoly esély van rá, hogy unokáink is napi-heti-havi rendszerességgel ejtik majd ki a neved, annak függvényében, milyen sűrűn lesz erre dolguk. A kíváncsiak rád is keresnek majd hogy ki voltál, ha nem hagyja őket nyugodni, miért is lett rólad tér elnevezve, mert a háttérinformációkat ilyen távlatokban elkoptatja az idő múlása – de tegyük a szívünkre a kezünket: hányan tudják a jelen lévők közül hogy mi volt Podmaniczky Frigyes (színházi intendáns és országgyűlési alelnök), Rómer Flóris (régész és szerzetes), vagy Rottenbiller Lipót (polgármester)? A jelen lévő polgármestereket kivéve” – mondta az eseményen Szepesi, majd így folytatta: Bárkivel beszélgettél, mindig azt érzékeltetetted a másikkal, hogy ő a fontos. Neked még egy sziklafal is könnyedén megnyílt volna. Azt szeretném, ha úgy gondolnának rád, mint akinek nemcsak a hangja, a haja, hanem a szíve is aranyból volt”. 

A szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva 2007-ben és 2008-ban a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc helyezettje közé jutott. A dzsessz és a pop műfajában számos sikeres produkció részese volt: szerepelt az Erik Sumo Bandben, a Barabás Lőrinc Eklektric-ben, de készített lemezt Sárik Péter zongoristával és Zoohackerrel is.

Életéről Lévai Balázs rendező és producer 2019-ben dokumentumfilmet készített Like a Child címmel, amelyet szinte napra pontosan két évvel Juli halála után mutattak be.

 

Read More

Post Comment