Search by category:
Egyéb kategória

Zselíz több mint fesztivál

Zselíz több mint fesztivál

Mészáros Richárd

2022. 12. 18., v – 14:27

Az ötvenhatodik Országos Népművészeti Fesztivál műsorát is úgy állították össze a rendezők és a szervezők, hogy egy percet se unatkozzon senki. Se gyerek, se ifjú, se felnőtt. 

Színvonalas hazai és külföldi néptáncegyüttesek táncosai, zenészei, vásári komédiások, vásári forgatag, kézműves-kirakodóvásár, folklórműsorok, népzenei koncertek, népi kismesterségek bemutatója, szentmise és istentisztelet, esténként táncház, tánctanítás, délelőtt és kora délután gyerekprogramok, népi gyerekjátékok – ezek várták a közönséget az Országos Népművészeti Fesztiválon. Az ONF a Felvidék magyar lakosainak legnagyobb országos seregszemléje, az ország kimagasló szakmai rendezvénye. Az elmúlt 56 évből kiemelkedik 2018, amely mérföldkövet jelentett a fesztivál életében, hiszen felkerült a CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folkart) világfesztiválok listájára. Az 1970-ben alakult, 93 nemzeti tagországot számláló világszervezet több mint 264 világfesztiváljával egyedülálló szerepet tölt be a tagországok hagyományos kultúrájának megismertetésében és népszerűsítésében, elősegítve az UNESCO kulturális sokszínűség és a szellemi örökségre vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglalt célkitűzéseinek megvalósítását. 

Kultúrából, folklórból és jobbnál jobb programokból nem volt hiány. A fő programpontok mellett a legkülönfélébb kísérő és kiegészítő programok várták a nagyérdeműt a legkisebbektől a legnagyobbakig. Volt gyermekvilág, mesebölcső, bábszínház, táncház, palóc piactér, gasztrotúra, borkóstoló, improvizációs előadás. Minden, ami tovább népszerűsíti a hatodik x felé közelítő rendezvényt. Ez a hatodik x nemcsak a kora miatt jelentős és tiszteletre méltó, hanem azért is, mert amit a régi rendszerben sikerült kiverekedni, napjainkban is tovább ápolják a népművészet szerelmesei, nem dobják sutba, mondván ez is a szoci csökevénye. Példaértékű is az ONF, csak le kell porolni, egy kicsit föltuningolni, megmutatni a hozzá vezető utat a gyerekeknek, hogy ők is tudatosítsák, a gyökerek, az örökség felkutatása, megőrzése, ápolása nemsokára az ő feladatuk lesz.

(rend)

Read More

Post Comment