Search by category:
Egyéb kategória

A szegények kapják a megmaradt jegyeket

A szegények kapják a megmaradt jegyeket

Juhász Katalin

2022. 12. 22., cs – 12:41

London |

Úgy tűnik, Londonban már rájöttek, hogy a kultúra az első olyan luxusberuházás, amiről lemondani kényszerülnek a mindennapi megélhetési gondokkal küzdők.

A Ticket Bank nevű szervezet több ezer eladatlan színházjegyet tesz elérhetővé a szegények számára. Szerintük ugyanis a kulturális programok hiánya a mentális és fizikai egészségre is negatív hatással van azoknál, akik korábban megengedhették maguknak a jegyvásárlást, és a művészet életük részévé vált.

A kezdeményezés keretében színházi és táncelőadásokra, valamint kabaréműsorokra szóló jegyeket osztanak szét azok között, akiknek nehézséget jelent a mindennapi betevő előteremtése. Az ötlet Chris Sonnex, a mélyszegénységben élők számára színházi előadásokat rendező Cardboard Citizens szervezet művészeti igazgatójának fejéből pattant ki. Az érdeklődők rajtuk keresztül igényelhessenek jegyeket. Ez a különleges, úttörő jellegű projekt 2023 januárjában indul, összekötve a színházakat és a jótékonysági szervezeteket.

„Ez alapjaiban változtatja meg az emberek életét” – jelentette ki Stephen Hudson, az egyik résztvevő egyesület képviselője. „A művészet és kultúra nagy hatással van az emberek közérzetére, de tömegek maradnak ki belőle a jegyárak miatt”.

Az első körben azoknak kínálják fel ezt a lehetőséget, akik jótékonysági élelmiszerraktárakból szerzik be az ételt. A projektet egyelőre egy évre tervezik, de már most több híres londoni színház, köztük a The National Theatre és a Barbican is jelezte, hogy eladatlan jegyeikkel rendszeresen támogatni kívánják a kezdeményezést. Az ismert előadók és zenekarok koncertjeinek helyszíneként is funkcionáló Roundhouse szintén csatlakozott a jótékonysági projekthez. A szervezők célja, hogy jövőre legalább 50 ezer jegyet szét tudjanak osztani a szegények között.

„Ez a tervezet tökéletesen igazodik a mi céljainkhoz” – mondta Gillian Jackson, a hajléktalanokat segítő The House of St Barnabas munkatársa. „Mindig a kultúra az első, amit elhagyunk, amikor ételre is alig futja, ugyanakkor ez az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy embernek érezzük magunkat. Van néhány fantasztikus történetünk arról, hogy valaki egy színházlátogatás alkalmával hogyan kapott erőre, hogy visszaszerezze a méltóságát.”

Az egyetlen követelmény az internetelérhetőség, mivel a rászorulók egy kódot kapnak, amellyel be kell jelentkezniük a Ticket Bank honlapjára. Ott aztán választhatnak a színházak és kulturális intézmények által felkínált jegyek közül. Ezek a jegyek ingyenesek, ám egy minimális összeget fizethetnek is értük az érdeklődők, anyagi lehetőségeik függvényében.

Londonban a teljes árú színházjegyek jelenleg 25 fonttól 100 fontig mozognak, színháztól, illetve előadástól függően.

Read More

Post Comment