Search by category:
Egyéb kategória

A Slovnaft és az Eustream is új adót fizethet

A Slovnaft és az Eustream is új adót fizethet

Mészáros Richárd

2022. 12. 27., k – 00:44

A kormány 200 millió eurót különített el az egészségügyi dolgozók egyszeri juttatására, s erre múlt héten a parlament is rábólintott, amikor megszavazta a jövő éves költségvetést. Az év törvénye egyébként az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatra kivetett „szolidaritási hozzájárulást” is tartalmazza.

Azoknak, akiket érint a stabilizációs hozzájárulás, december végéig fejenként 2500 eurót kell fizetnie az államnak. Az adóval csökkentett fennmaradó összeget, körülbelül 1500 eurót, a januári bérrel kell kifizetni. Ha az egészségügyi dolgozóknak a juttatás után az adón kívül járulékot is kellene fizetniük, akkor csak nettó 2650 euró maradna nekik. A járulék alóli mentességet Marek Šefčík OĽaNO-s képviselő javasolta, és a képviselők jóvá is hagyták.

A fentiekkel párhuzamosan több vállalkozástól is nagyobb összeget vonnak el az eddigieknél. Az alkohol jövedéki adója jövő áprilistól 30%- kal emelkedik, ami 50 millió eurós pluszbevételt hozhat a költségvetésnek. Az internetes szerencsejátékokra kivetett adót pedig februártól 22-ről 27 százalékra emelik, ami várhatóan 32 millió eurós pluszbevételt biztosít.

Szolidaritási hozzájárulás

A parlament jóváhagyta az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatra kivetett „szolidaritási hozzájárulást” is, amely a pozsonyi Slovnaft kőolaj-finomítónak okozza majd a legnagyobb érvágást. A pénzügyminisztérium által eredetileg benyújtott tervezet az elmúlt négy év átlagának 120%-át meghaladó „extra nyereség” után 70%-os adót írt volna elő. A képviselők azonban végül 55 százalékos adókulcsot fogadtak el, ami az OĽaNO és az SaS közötti kompromisszum eredménye. Csak emlékeztetőül: az EU azt ajánlotta a tagállamoknak, hogy minimum 33 százalékos adókulccsal adóztassák meg a fosszilis üzemanyaggal foglalkozó vállalatokat. Ha a 70 százalékos adókulcs lépett volna életbe, az állam 542 millió eurós pluszbevételre számíthatott volna. Az SaS javaslatának az elfogadása miatt azonban a pluszbevétel 130 millió euróval alacsonyabb lesz, miközben lerövidítették az adózási időszakot is. A hozzájárulásból befolyt összeget egyébként a háztartások és a vállalkozások energiatámogatására fordítják.

Megadózott Eustream

Új adót vezetnek be a gázvezetékekre is, ami egész konkrétan az Eustream gázszállító társaság különadóját jelenti, az adó tárgya ugyanis olyan gázvezeték-hálózat, amely kizárólag a gáz távolsági szállítására szolgál, nem pedig annak helyi elosztására. Az adó mértéke 6 ezer euró lesz a vezeték minden egyes kilométere után, ami jövőre várhatóan 170 millió eurót hoz az államnak.

Karel Hirman gazdasági miniszter elhibázott ötletnek tartja az új adónem bevezetését, amit az OĽaNO képviselői terjesztették elő, és a parlamenti képviselők meg is szavaztak. Hirman azzal érvel, hogy az Eustream nem profitál az energiaárak emelkedéséből, hanem épp ellenkezőleg, őt is komolyan sújtja a válság. „Épp ezért az Eustream átgondolatlan megadóztatásáról szóló döntés nemcsak a vállalat pénzügyi helyzetére lehet végzetes hatással, hanem veszélyeztetheti a Szlovákián keresztül történő gázszállítást is” – figyelmeztet Hirman.

(dem, TASR)

Read More

Post Comment