Search by category:
Egyéb kategória

Sulík: Elértük azt, amit akartunk, leváltottuk Matovičot

Sulík: Elértük azt, amit akartunk, leváltottuk Matovičot

Mészáros Richárd

2022. 12. 27., k – 10:19

Az ellenzéki SaS elérte azt, amit akart, leváltotta Igor Matovičot, az OĽaNO vezetőjét – jelentette ki Richard Sulík, az SaS vezetője. A 76 fős új, koalíciós többségről kész tárgyalni Eduard Hegerrel (OĽaNO) ügyvezető miniszterelnökkel, amennyiben ő felkeresi őt. Sulík nem közölte, hogy milyen feltételek mellett hajlandóak tárgyalni a kormány újraalakításáról. Emellett készen áll arra, hogy az előrehozott választásról tárgyaljanak, amit várhatóan szeptemberben tarthatnak meg.

„A társadalmat annyira traumatizálta Igor Matovič, hogy tennünk kellett valamit. Az elmúlt hat hónapban próbáltunk vele együtt megoldást találni. Miután az elnök vétójogát a fasisztákkal együtt megtörték, rájöttünk, hogy ez nem működhet így” – mondta Sulík. Miután Matovič nyár végéig nem mondott le, az SaS bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a kormánnyal szemben. Sulík szerint ezt követően elérték azt, amit akartak. „Mi Igor Matovičot akartuk eltávolítani a kormányból” – fűzte hozzá.

Sulík szerint három lehetőség van: a hivatalnoki kormány, a kormány rekonstrukciója, illetve az előrehozott választások. Arra, hogy ő maga melyiket részesítené előnyben, nem válaszolt. „Először átbeszélem a kollégáimmal, csak ezután beszélek erről nyilvánosan, vagy csak akkor, ha egyezség születik. Az egyik lehetőséget preferálom, de hiba lenne erről most beszélni” – mondta.

Sulík tervezi, hogy beszél majd Hegerrel. „Ha megszólít, beszélek vele erről” – szögezte le. Sulík egy új, 76 képviselőből álló koalíciós többségről is hajlandó lenne tárgyalni. „Mindhárom alternatíva jobb, mint az a kormány volt” – véli. Hozzátette, az SaS-en belül is eltérnek a vélemények.

Az SaS vezetője politikai tárgyalások szintjén továbbra is el tudja képzelni, hogy együttműködjön Matovičcsal, hiszen ő az OĽANO vezetője. Hozzátette, attól függ, miről van szó, majd emlékeztetett, az SaS eddig is támogatta az észszerű javaslatokat.

Sulík szerint fontos, hogy az előrehozott választásokról egyértelmű parlamenti döntésnek kell születnie. Szerinte a legjobb az lenne, ha azt szeptemberben tartanák. „Valaki előbb szeretné, valaki pedig egyáltalán nem, míg mások hivatalnoki kormányt akarnak” – zárta.

Read More

Post Comment