Search by category:
Egyéb kategória

Több százan emlékeztek Párizsban a kurdok elleni lövöldözés áldozataira

Több százan emlékeztek Párizsban a kurdok elleni lövöldözés áldozataira

Mészáros Richárd

2022. 12. 27., k – 01:00

Több száz megemlékező gyűlt össze hétfőn Párizsban a kurd kulturális központnál, ahol három nappal ezelőtt egy férfi lövöldözni kezdett és három embert meggyilkolt.

A helyi sajtó jelentése szerint a rasszista indíttatású támadás helyszínén az áldozatokra emlékező egybegyűltek igazságot követeltek, többen kurd nyelven azt skandálták: „mártírjaink nem halnak meg”.

Pénteken hárman életüket vesztették, három ember pedig megsebesült, miután Párizs 10. kerületében egy férfi lövöldözni kezdett. A rendőrség által őrizetbe vett 69 éves francia férfi egy kurd kulturális központot, a vele szemben lévő kávézót és fodrászszalont vette célba, hét-nyolc lövést adott le. Az előállított férfi beismerte, hogy „heves vágyat érzett bevándorlók, külföldiek meggyilkolására”. Az ügyészség közleménye szerint az elkövetőnek a külföldiek iránt érzett gyűlölete „teljességgel kórossá vált, amióta 2016-ban betörtek az otthonába”.

A hat áldozat közül öt török, egy pedig francia állampolgár volt. A Franciaországi Kurdok Demokratikus Tanácsa nevű szervezet szerint valamennyien kurd aktivisták.

Hétfőn bekérették Franciaország ankarai nagykövetét a török külügyminisztériumba, tiltakozásul amiatt, hogy – Ankara szerint – Franciaországban Törökország-ellenes propagandát folytatnak. A török kormány kifogásolta, hogy a lövöldözés után Párizsban engedték tüntetni az Európai Unió által is terrorcsoportként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) híveit, akik közül egyesek olyan táblákkal jelentek meg, amelyek arra utaltak, mintha Törökországnak köze lett volna a gyilkosságot elkövető francia férfihoz.

Péntek este és szombaton is összecsapások törtek ki Párizsban a rendőrség és a kurd közösség tagjai között a lövöldözés után. A tiltakozók gépkocsikat forgattak fel, legalább egy autó kiégett, és kisebb tüzek voltak a demonstrációk hagyományos helyszíne környékén. A rendőrök könnygázt vetettek be, szombaton két óráig tartottak a zavargások, mire sikerült a tömeget szétoszlatni.

Read More

Post Comment