Search by category:
Egyéb kategória

Stehlík, Sidó, Fazekasék és a többiek

Stehlík, Sidó, Fazekasék és a többiek

Elek Zoltán

2023. 01. 03., k – 18:06

Akik megérdemelték, mindannyian színpadra léphettek a hagyományos somorjai sportgálán. 2022 legjobb városi versenyzőit ünnepelte a művelődési központ megtelt nagyterme. Pergő műsorban ismerkedtünk meg a tavalyi ankét legjobbjaival, s mindazokkal – összesen 26-ukkal –, akik nem csak eredményeikkel érdemelték ki az elismerést.

A kenuslány duplája

Kétszer is szólították Stehlík Vivien kenust, aki amellett, hogy kategóriájában (diákok 15 éves korig) győzött, mindenkit megelőzött az ezreket voksolásra ösztönző közönségszavazáson. Még nem szokta meg a nyilatkozók világát, de azért Sándor Árpád edző tanítványa mégis kötélnek állt. „Nagyon nagy öröm számomra, hogy kétszer is díjaztak. Megérte dolgozni. Akik rám szavaztak, értékelték, amit elértem, nagyon hálás vagyok mindenkinek. Úgy látszik, nagy somorjai szurkolótáborom van. Edzőm, klubom, családtagjaim segítsége is közrejátszott abban, hogy ankétgyőztes lehettem. Mindig támogattak, és ott voltak mellettem” – nyilatkozta a Corvin Mátyás Alapiskola kilencedikese, aki tavaly négyszeres szlovák bajnok lett.

Világbajnok ankétgyőztes

Sidó Bianka 2022-ben a honi kajakvilág tüneménye volt, hiszen a somorjai lány Szegeden világbajnok lett K1 1000 méteren a juniorok között. Egyéni számban korábban még nem szerzett vb-aranyat szlovákiai női versenyző. Ezek után szinte kötelezőnek tűnt, hogy ő nyerje szülővárosában a juniorok (20 éves korig) ankétját. „Visszapillantva a szezonra, nagy öröm tölt el. Igazán sokat edzettünk, dolgoztunk, hogy így legyen, ahogyan van. A legnagyobb köszönet edzőmnek, Honti Jenőnek jár, és mindenkinek hála, hogy segített. Egymás után harmadszor lettem ankétgyőztes Somorján, tetszik, hogy városunkban sportágunk viszi a prímet, s látni, hogy a fiatalabbak is a nyomunkba eredtek” – mondta egy mosoly kíséretében a világbajnok.

Négy tőröző csapatdiadala

Év közben is többször hallatott magáról a junior tőrcsapat. Tagjainak – Fazekas Árpád, György Bendegúz, Pirk Ákos, Leopold Kuchta – teljesítménye városukban sem kerülte el a szavazók figyelmét. Nagy József védencei nyáron hetedikek voltak a világbajnokságon, nemrég hetedikek a világkupán, Somorján pedig csapatban ankétgyőztesek. „Nekünk a vb-hetedik hely kimagasló eredmény, hiszen kis ország nem kiemelt sportágának képviselőjeként a vívónagyhatalmak között értük el. Mindannyian somorjaiak vagyunk. Amikor hetedikek lettünk a vb-n, nem is tűnt fel, hogy annyira nagy eredményt értünk el, de mikor szóba került, hogy ilyen siker még sose volt nálunk, akkor kezdtük érezni, hogy helytállásunknak tényleg súlya van. Egyéniben nehezebb feltörni, de odateszünk mindent, csapatban pedig kisegítjük egymást. Örültem az egyéni anké- ton elért második helyemnek, mert végezhettem volna lejjebb is. Az elsőség kérdése nem volt vitás. A világbajnok Biankának csak gratulálni tudok” – mérlegelt Fazekas Árpád, a tőrcsapat „szóvivője”.

Hat évtized vívómúltja

Somorján 1962-ben Forgács Oszkár jóvoltából indult újra útjára a vívás, és a kerek jubileumról a sportgálán is megemlékeztek. „A mostani eredmények annak köszönhetők, hogy a csúcsra vezető meredek utat Oszi bácsi alapozta meg a mi sikereinkkel, s elhitette velünk, hogy a Mount Everestet is meg lehet mászni. Mert arra nem mindenki képes. Olyan ember volt, aki nem köntörfalazott, sajátos humora volt, és megtanította mindenkivel, hogy nincs lehetetlen, aki dolgozik, az eredményes lehet. Ezt próbáljuk mi tovább vinni. Sikereink azt bizonyítják, hogy jó leckét kaptunk. Bármilyenek is az országban a vívóviszonyok, mégis rendre megtaláljuk a csúcsra vezető szűk ösvényeket” – méltatta lapunknak a klubmúltat Nagy József, a somorjai vívás mindenese.

Meglepték Jakubíkot

Év közben vonult vissza a versenyzéstől a 32 éves Jakubík Gábor somorjai kajakos, aki huszonkét éven át hozta a sportág nagy eredményeit. Egyszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok, hogy csak a legnagyobb sikereit említsük. „Kellemesen meglepett, hogy a színpadra szólítottak, nem számítottam rá, hogy a díjátadón is méltatni fognak pályafutásom végén. Nehéz tömören elmondani, hogy milyen kajakos voltam. Ami az eszembe jut: eléggé becsületes, kitartó, akaratos… Díjátadóként pedig próbáltam minél természetesebb maradni” – tette hozzá színpadi szerepléséhez Jakubík Gábor.

Read More

Post Comment