Search by category:
Egyéb kategória

Német külügyminiszter: egyes tagállamok ne akadályozhassanak meg EU-döntéseket

Német külügyminiszter: egyes tagállamok ne akadályozhassanak meg EU-döntéseket

Mészáros Richárd

2023. 01. 04., sze – 18:46

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán egy portugáliai tanácskozáson hangoztatta: nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unióban adott esetben akár egyetlen tagállam megakadályozhat közös döntéseket.

A német zöldpárti külügyminiszter kétnapos látogatása során szólalt fel a lisszaboni konferencián. Az EU döntéshozataláról beszélve kijelentette: az unió nem engedheti meg magának, hogy egyes tagállamai döntéseket blokkoljanak. Szerinte „a minősített többségi szavazás igazságosabb (…) eredményekhez vezetne mindannyiunk számára”. Hozzátette: „képesnek kell lennünk arra, hogy hatékonyan és gyorsan cselekedjünk”.

Annalena Baerbock azt mondta, hogy az uniós tagállamok gyakran még egy közös sajtóközleményt sem képesek kiadni, mert nem tudnak megegyezni a megfogalmazásában.

Látogatása során a német miniszter újfent arra hívta fel az Európai Uniót és általában a Nyugatot, hogy továbbra is álljanak szorosan Ukrajna mellett, és legyenek szolidárisak Kijevvel.

„Világos számunkra, hogy a legnagyobb erősségünk az egységünkben rejlik, hiszen szövetségesek és partnerek vagyunk” – fogalmazott.

Baerbock élesen bírálta az Ukrajnát támadó Oroszországot az ünnepek alatti – polgári célpontokat célzó – légicsapásaiért, amelyeket emberiesség elleni támadásnak nevezett. Továbbá szorgalmazta az ukrán katonák nyugati kiképzését.

Azt kívánta, hogy 2023 legyen békés, és hozzátette: a kívánságoknál erősebbek a tettek, ezért „mindaddig támogatnunk kell Ukrajnát, amíg csak szükséges”.

A német külügyminiszter, aki portugál kollégája, Joao Gomes Cravinho meghívására érkezett Lisszabonba, elmondta, hogy Portugália mindig is segített előmozdítani azt az európai egységet, amely meglátása szerint „a remény forrása az új évre”.

Baerbock kétnapos látogatása során energetikai és klímaügyi kérdésekről, valamint a világ óceánjainak megóvásáról is tárgyal.

Read More

Post Comment