Search by category:
Egyéb kategória

Nyugati páncélosokat kap Ukrajna

Nyugati páncélosokat kap Ukrajna

Kulcsár Péter

2023. 01. 05., cs – 10:46

AMX-10 RC típusú páncélozott könnyű harcjárműveket adományoz Franciaország Ukrajnának azt követően, hogy Emmanuel Macron francia elnök telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Fontos fordulópont ez, hiszen az orosz invázió 2022 februári kezdete óta ez lesz az első alkalom, hogy nyugati típusú páncélozott harcjárművel támogatják Ukrajna honvédő háborúját.A felajánlott harcjárművek darabszámáról és a szállítás egyéb körülményeiről egyelőre nem adtak ki közleményt. A gumikerekes könnyű harckocsit, az AMX-10 RC-t 1981-ben állították hadrendbe és 2021-ben mintegy 240 példánya állt szolgálatban a francia hadseregben, amely egyébként éppen most készül a típusváltásra. Az AMX fegyverzete egy 105 milliméteres lövegből, egy 7,62 milliméteres gépfegyverből, illetve a torony két oldalára szerelt két-két füstgárántvetőből áll, de tovább bővíthető. A franciák eddigi legkomolyabb fegyvere, amit Ukrajnának adtak, a Caesar önjáró löveg, aminek repesze a napokban megsebesítette a frontvonalon járt Dmitrij Rogozint, az orosz állami űrügynökség, a Roszkozmosz volt vezetőjét.

A másik nyugati páncélozott jármű, ami érkezhet, az Ausztrália által felajánlott 90 darab Bushmaster, amely aknákkal, kézifegyverek tüzével és más fenyegetésekkel szemben is ellenálló. Joe Biden amerikai elnök szerdán késő este közölte, hogy Washington Bradley harci járművek küldését fontolgatja Ukrajnának. A Bradley páncélozott jármű, amely erős löveggel rendelkezik, az 1980-as évek közepe óta az amerikai hadsereg alapfelszerelése a harctereken. Az amerikai hadsereg több ezer Bradley-vel rendelkezik. Ezek az eszközök kétségtelenül javítanák Ukrajna harctéri erejét, és megerősítenék védekező képességét az állóháborúban. Ukrajna mindazonáltal nem ilyen járműveket, hanem ennél erősebb, Abrams tankokat várt. Kijev már többször kért a nyugati szövetségeseitől olyan nehezebb harci járműveket, mint az Abrams vagy a német gyártmányú Leopard harckocsik. 

(Tx, 24.hu, ú)

Read More

Post Comment