Search by category:
Egyéb kategória

Zuzana Čaputová egységre szólított fel

Zuzana Čaputová egységre szólított fel

Mészáros Richárd

2023. 01. 07., szo – 23:27

„A fenyegetés nem maga a különbség, hanem az, ahogyan kezeljük” – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő az önálló Szlovákia megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten.

Čaputová a társadalom megosztottságának negatív hatásaira figyelmeztetett. „Az újkori történelmünkre való visszatekintés egyértelműen arról árulkodik, hogy a társadalom megosztottságára, a gyűlöletre és a rosszindulatra semmi pozitívat nem lehet építeni. A rövid távú politikai előnyön kívül semmi jó nem származik belőle” – fűzte hozzá.

Az elnök asszony szerint fontos, hogy a képviselők miként viszonyulnak a polarizált társadalomhoz, és az, hogy a nézeteltérések csökkentését és a párbeszédet szorgalmazzák-e, vagy fordítva.

„Kerüljük el azokat a hibákat, amelyekből már régen kinőhettünk volna, beleértve a politikai konfliktusokat is” – kérte az államfő, és arra szólított fel, hogy összpontosítsunk arra, amit közösen alkothatunk. „Ez lehet a mi hozzájárulásunk Szlovákiához, amit a történelem is érettségünk megnyilvánulásaként fog értékelni” – tette hozzá.

Arra a következtetésre jutott, hogy bár függetlenségünk 30 évében számos esemény történt, az utólagos értékelés során csak a hosszú távon fontosak kerülnek előtérbe. Lényegesnek tartja, hogy Szlovákia a szabad és egyenlő nemzetek egyike, hogy kiépítette a szuverén állam működéséhez szükséges intézményeket. Emellett kiemelte az Európai Uniós, az euróövezeti, a schengeni és a NATO-tagságot.

„Nehéz csatákat vívtunk az állam karakteréért, a Nyugathoz való tartozásunkért, a reformokért. Végül a történelem maga választja ki és tiszteli azokat, akik az emberiség, a haladás és az oktatás oldalán álltak. Ők voltak azok, akik hozzájárultak a köztársaság fejlődéséhez és polgárai jólétéhez” – zárta gondolatait.

(TASR)

Read More

Post Comment