Search by category:
Egyéb kategória

2023 nem feltétlenül lesz katasztrófa

2023 nem feltétlenül lesz katasztrófa

Mészáros Richárd

2023. 01. 08., v – 19:17

A 2023-as év még el sem kezdődött rendesen, és máris halmozódnak az előrejelzések arról, hogy milyen katasztrófa lesz. Persze, a 2022-es esztendő szokatlanul durva volt, és 2023 sem lesz könnyű.

A 2022-es év összes negatív eseményét felsorolni olyan lenne, mintha tűzifát hordanánk az erdőbe. Néha túl sok minden nehezedett a vállalkozásokra, az ügyfeleikre és a kormányokra, és a negatív hatások egy része még nem igazán érezhető. A 2023-mal szembeni várakozásoknak megfelelően az idei év még rosszabb lesz. Legalábbis a legutóbbi „Hogy vagy, Szlovákia?” elnevezésű felmérés szerint a szlovákok több mint fele erre számít. A lakosoknak csak mindössze egyharmada reménykedik egy jobb jövőben.

A médiában számos előrejelzés jelent meg, és ezek közül kevés pozitív. Én magam is vázoltam egy olyan forgatókönyvet, amely szerint az olaj ára a jelenlegi ár többszörösére emelkedhet, a részvények pedig több tíz százalékkal eshetnek. Ezek reális előrejelzések, amelyekkel számolni kell, de ez nem jelenti azt, hogy a negatív forgatókönyv valóban be fog következni. Éppen ellenkezőleg, a valóság majd jobb lehet. Csak vessünk egy pillantást néhány 2022-re vonatkozó jóslatra, és hasonlítsuk össze a mai valósággal! Az erős áremelkedés nagyon kellemetlen, és valószínűleg még egy ideig érezni fogjuk, az életszínvonal is csökkenni fog, és a lakosság bizonyos rétegeit védeni kell, hogy a kiadások növekedése ne eméssze fel őket. Ugyanakkor az áremelkedés éves üteme már kezd lassulni az Egyesült Államokban, és Európában is hasonlóan fog alakulni a dolog, így hamarosan túl lehetünk az infláció csúcsán.

Az energiaválság volt az elmúlt hónapok egyik legnagyobb témája; sokan attól rettegtek, hogy a piac teljesen összeomlik. Egyes előrejelzések szerint jelenleg már nem szabadna elegendő gázzal rendelkeznünk, fagyoskodnunk kellene, és az áramkimaradásoknak mindennaposaknak kellene lenniük. Semmi ilyesmi nem történt. Nem tudom, észrevette-e valaki, de a földgáz a tőzsdén jelenleg kevesebbet ér, mint 2021. december végén!

Az üzemanyagáraknak szélsőséges értékeket kellett volna elérniük, vagy hiánnyal kellene küszködnünk. A polgároknak sorban kellene most állniuk a benzinkutaknál, hogy feltölthessék marmonkannáikba a kiszabott fejadagjukat. Ezzel szemben a valóságban mindenki annyit tankol, amennyit akar, és az árak az extrémről olyan szintre estek, mint amilyenen egy évvel ezelőtt ilyenkor voltak.

Nem igazolódtak be azok a félelmek sem, hogy nem lesznek alapvető élelmiszerek a boltokban, és hogy a kenyér néhány euróba kerül majd, bár kétségtelen, hogy az élelmiszerárak legalább két évtizede nem látott mértékben emelkedtek.

A helyzet messze nem ideális, de a világvége nem következett be. Ennek az az oka, hogy számos, különböző országból származó szakértőnek sikerült együtt választ találnia a mai kihívásokra, és legalább néhány politikus a népszerűségre való törekvés és a bűnösök keresése helyett arra koncentrált, ami a legfontosabb: a feszültségek enyhítésére, és olyan megoldások megtalálására, amelyek a jelenlegi választási időszakon túl is előnyösek lesznek az országok számára. Legyen példa erre az olajvagy gázellátás diverzifikálása!

Ugyan ki mert volna arra fogadni 2022 tavaszán vagy nyarán, hogy Európa és vele együtt Szlovákia nem fog összeomlani az energiaválság miatt? És mégis sikerült a helyzetet stabilizálni még annál is nagyobb mértékben, mint ahogy azt az optimistán gondolkodók jósolták. A 2023-as év minden bizonnyal további kihívásokat hoz majd, de a receptet már 2022-ben megtaláltuk, csak újra alkalmaznunk kell. A világ azoké, akik nem félnek.

A szerző a Trend munkatársa

Read More

Post Comment