Search by category:
Egyéb kategória

Heger megkezdi a 76 aláírás összegyűjtését, Kollár feltétele az új választás

Heger megkezdi a 76 aláírás összegyűjtését, Kollár feltétele az új választás

Kulcsár Péter

2023. 01. 09., h – 17:35

Eduard Heger (OĽaNO) megbízott kormányfő hozzálát összegyűjteni 76 parlamenti képviselő aláírását, hogy igazolja egy új kormánykoalíció parlamenti támogatottságát. Az aláírásokat még ezen a héten be szeretné mutatni Zuzana Čaputová államfőnek. Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke azonban a támogatás feltételéül szabná az előrehozott választás kihirdetését.

Heger célja, hogy összeszedje a 76 aláírást, hogy a kormány a 2024-es rendes parlamenti választásig folytathassa. „Megvannak az ívek, rögtön holnap szeretnénk kezdeni az aláírások összegyűjtését, hogy még a héten meglegyen a 76” – mondta hétfőn Heger, miután Jaroslav Naď (OĽaNO) megbízott védelmi miniszter társaságában tárgyalt Kollárral.

Először az OĽaNO és a Sme rodina képviselőit keresik meg, és tárgyalnak Miroslav Kollár független képviselővel. Heger szerint külön kell választani a 76-os parlamenti többség és az előrehozott választás kérdését. „Négy évre kaptunk felhatalmazást az emberektől” – mondta, hozzátéve, hogy ennyi idő kell az ígéreteik, például a reformok átültetésére.

Heger úgy véli, Kollár támogatását is sikerül megszereznie. „Miért ne sikerülne? Koalíciós partnerek vagyunk, ezért úgy vélem, sikerülnie kellene” – tette hozzá. Kollár a megbeszélést előtt azt mondta, a feltétele az előrehozott választás kihirdetése. Júniusi időpontot javasol, végső esetben szeptemberit. „Addig 76 képviselő támogatásával kormányozna a kabinet, nem lennének korlátozva a jogkörei” – mondta Kollár.

Heger azt is közölte, az SaS-szel is tárgyal, de mivel Richard Sulík pártelnök elutazott, telefonon egyeztetnek. „Nyitott vagyok a tárgyalásra” – válaszolta arra a kérdésre, hogy az SaS ismét a kormány tagja lehet-e, vagy csak kívülről támogatná. További részletekről nem akart nyilatkozni.

Heger szerint az SaS világosan közölte, hogy a célja Igor Matovič OĽaNO-elnök eltávolítása volt a kormányból. „Igor Matovič már nem miniszter, így nem látom akadályát, hogy támogassák a 76 fős parlamenti többséget” – mondta, hozzátéve, hogy ez a megoldás az SaS lehetséges tervei között is szerepelt. Az SaS hétfőn azt közölte, még senki sem tárgyalt vele a parlamenti többség kialakításáról. A párt azt is bejelentette, világos elképzelései vannak a folytatásról, de a részletekről nem nyilatkozik, megvárja a tárgyalások megkezdését.

Read More

Post Comment