Search by category:
Egyéb kategória

Tavaly látványosan megugrott az orosz behozatalért fizetett összeg

Tavaly látványosan megugrott az orosz behozatalért fizetett összeg

Molnár Iván

2023. 01. 09., h – 16:36

Pozsony |

Az ukrajnai konfliktus, az ezzel összefüggő energiaválság és a több mint húsz éves csúcson levő infláció Szlovákia külkereskedelmére is rányomja a bélyegét. A külkereskedelmi hiány tíz éve nem volt olyan magas, mint most, miközben Oroszországnak jóval nagyobb összeget fizetünk, mint egy évvel korábban.

„A külkereskedelmi hiány, ami azt jelzi, hogy Szlovákia behozatala mennyivel haladja meg a kivitelét, tavaly novemberben megközelítette a 824 millió eurót, ami az elmúlt évtized legmagasabb havi deficitje. Csak összehasonlításképpen: egy évvel korábban ez még mindössze 20,2 millió euró volt” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője, aki szerint a novemberi negatív egyenleg elsősorban a földgázbehozatalért fizetett összeg látványos megugrásával magyarázható.

Növekvő energiabehozatal

A földgáz, a nyersolaj és a villamos energia összesített behozatalának az értéke az elmúlt év első tíz hónapjában több mint 73%-kal volt magasabb az előző évinél. Abszolút számokban 2022 első tíz hónapjában Szlovákia 2,44 milliárd euróval nagyobb összeget fizetett a földgázbehozatalért, mint az előző esztendő azonos időszakában.

Az energiabehozatal látványos növekedése Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint egyrészt azzal magyarázható, hogy az energiacégek az ukrajnai háború és az energiaválság okozta bizonytalan helyzet miatt igyekeztek a lehető legtöbb földgázt és kőolajat előre felhalmozni, felkészülve az előttünk álló nehezebb időszakra. Másrészt, az energiabehozatal értéke akkor is nőtt volna, ha mennyiségileg ugyanannyi földgázt vagy kőolajat hoztunk volna be az országba, mint egy évvel korábban, hiszen az energiahordozók ára látványosan megugrott az elmúlt egy évben.

Több pénz az oroszoknak

A piaci bizonytalanság legnagyobb nyertese Oroszország. „Az Oroszországból származó behozatalért Szlovákia 2022 első tíz hónapjában 56 százalékkal nagyobb összeget fizetett az előző év azonos időszakában mérthez képest. Szlovákia Oroszországba irányuló kivitele ugyanekkor több mint 56 százalékkal esett vissza. Mindezt figyelembe véve, az sem csoda, hogy a legnagyobb külkereskedelmi hiányt Oroszországgal szemben könyvelhettük el. Az év első tíz hónapjában ez elérte a 6 milliárd eurót, ami azt jelenti, hogy Oroszországból ennyivel több árut hoztunk be, mint amennyit oda exportáltunk” – mondta el Morháčová. A növekvő árak miatt 4,6 milliárd eurós hiányt sikerült felhalmozni azonban Koreával, 4,4 milliárdosat Kínával és 3,6 milliárdosat Vietnammal is. A Németországból származó behozatalunk ugyanekkor csaknem a tizedével esett vissza, miközben az oda irányuló kivitelünk több mint 13 százalékkal nőtt. Németországba így az elmúlt év első tíz hónapjában 5,7 milliárd euróval több árut vittünk ki, mint amennyit onnan behoztunk.

Veszélyes pénzszivattyú

Az elmúlt év gazdasági fejlődésére rendkívül negatív hatással volt az ukrajnai orosz invázió. „Emiatt folytatódtak az ellátással kapcsolatos problémák, és a külkereskedelemben is jelentős felforduláshoz vezetett. Emellett Szlovákia és a többi uniós tagország orosz energiától való függősége is kulcsszerepet játszott, ami jelentősen megemelte az energiaárakat. Ez érezhető inflációs nyomást gyakorolt a gazdaságra, ami a vásárlóerő csökkenése miatt visszaszorította a háztartások reálfogyasztását, és növelte a vállalkozások költségeit” – mondta el Horňák.

Read More

Post Comment