Search by category:
Egyéb kategória

Mindszenty Életkapuk a Selye gimiben

Mindszenty Életkapuk a Selye gimiben

Vataščin Péter

2023. 01. 12., cs – 13:35

Komárom |

Január végéig megtekinthető vándorkiállítás nyílt a Selye János Gimnázium első emeletén, amely Mindszenty József hercegprímás életével ismerteti meg az érdeklődőket.

A szlovákiai magyar helyszínek közül a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont után Komárom ad otthont a Mindszenty Életkapuk elnevezésű tárlatnak, amelyet ünnepélyes keretek között, a gimnazisták fellépése mellett nyitottak meg a SJG-ban. Nagy Brigitta, a kiállítást már 2020-ban elkészítő Mindszenty Alapítvány irodavezetője és Kiss Róbert kanonok köszöntői után Forró Krisztián, a Szövetség elnöke többek között kifejtette, az utolsó hercegprímás nem hagyta szó nélkül a csehszlovákiai magyarok üldöztetését sem. A Gottwld-rezsim 1950-ben tíz embert ítélt el Mindszenty „ügynökeiként“, majd ketten közülük életüket is vesztették. Andruskó Imre iskolaigazgató emlékeztetett, az elmúlt bő évtizedben a mostani a harmadik olyan kiállítás a SJG-ban, amely Mindszenty életéről szól. Lapunknak hozzátette, az iskola elődje bencés gimnázium volt, s ezért is fontos számára, hogy e gyökereiket is ápolják. Az esemény felszólalóit végül Győry Gábor vállalkozó zárta, aki a bíboros egyetlen szenvedélyébe, a szivarozás világa kalauzolta el a jelenlévőket.

A kiállítás minden munkanapon megtekinthető 8.00 és 16.00 között egészen január utolsó napjáig. Alap- és középiskolás diákok rendhagyó hittanóra keretén belül is megnézhetik. Időpontot a posta@sjg.sk emailcímen egyeztethetnek. A tárlatnak van egy virtuális tere is, amely mindszentyalapitvany.hu oldalon található meg.

Read More

Post Comment