Search by category:
Egyéb kategória

A bizonyítékok ismertetésével folytatódik a Kuciak-ügy tárgyalása

A bizonyítékok ismertetésével folytatódik a Kuciak-ügy tárgyalása

Kulcsár Péter

2023. 01. 13., p – 10:16

Pénteken folytatódik a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében, valamint az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében indított tárgyalás a bazini Speciális Büntetőbíróságon. A Threema alkalmazáson folytatott kommunikációt vizsgálják, jelen van a tárgyalóteremben Dušan Mikulaj informatikai szakértő is.

Ján Kuciak újságírót 2018 februárjában gyilkolták meg, a vádlottak, Marian K. és Alena Zs. bűnösségéről dönt a bíróság. A Speciális Büntetőbíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három döntés jogerőre emelkedett. Miroslav M. és Sz. Tamás. 25, A. Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy – Marian K., Alena Zs., Dušan K. és Darko D. – ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítése miatt. Sz. Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolására 2017 őszén adott megbízást Marian K., Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

Read More

Post Comment