Search by category:
Egyéb kategória

Egy szlovákiai községben a forgalom blokkolásával tiltakoztak az energiaárak ellen

Egy szlovákiai községben a forgalom blokkolásával tiltakoztak az energiaárak ellen

Mészáros Richárd

2023. 01. 13., p – 23:06

Békésen zajlott le az Óhegyen (Staré Hory – Besztercebányai járás) pénteken kora este tartott forgalomlassító tiltakozás. A megmozdulást Marián Gajdoš polgármester szervezte, tiltakozásképpen a rendkívüli energiaárak és az önkormányzatok alulfinanszírozása miatt.

Gajdoš elmondta, körülbelül százan vettek részt a tiltakozáson, a környékbeli települések polgármesterei is eljöttek. A faluban 17 és 18 óra között lekapcsolták a közvilágítást, a lakosok pedig negyedóránként hosszú sorokban keltek át az úttesten, hogy blokkolják a forgalmat. Óhegy a Dóvalra (Donovaly) vezető főút mentén fekszik. A tiltakozást a rendőrség felügyelte.

Gajdoš elmondta, az energiaárak nemcsak az önkormányzatokat érintik, hanem minden egyes állampolgárt. Óhegyen idén 100 ezer eurót kell fizetnie az önkormányzatnak az elektromos áramért, a tavalyi számla nagyjából 27 ezer euró volt. A településnek erre nincs pénze, veszélybe kerültek az alapvető szolgáltatások, kikapcsolják a közvilágítást, lerövidítették az ügyfélfogadást, de valójában nem tudnak min jelentősen spórolni.  

Read More

Post Comment