Search by category:
Egyéb kategória

Kihasználják a római örökség lehetőségeit Izsán

Kihasználják a római örökség lehetőségeit Izsán

Vataščin Péter

2023. 01. 13., p – 15:47

Izsa |

Az 1780 fős Izsa a komáromi régión túli ismertségét leginkább Kelemantiának, a 2. században létrejött római katonai tábornak köszönheti. Az önkormányzat a szokványos fejlesztések mellett nagy hangsúlyt fektet emiatt az örökségvédelem, s az ebben rejlő idegenforgalmi potenciál kiaknázására.

Ahogyan a községek többségében, úgy Izsán sem hozott változást az őszi választás: Domin István (Szövetség) negyedik ciklusát kezdhette az önkormányzat élén. A kilencfős képviselő-testületnek ugyanakkor három új tagja lett.

„Energiakihívás”

Ahogy máshol, az energiaválság miatt úgy Izsán is némi fejvakarást okozott a 2023-as költségvetés összeállítása.

„Ennek tervezésekor erősen az elkövetkező időszakra gondoltunk, különös tekintettel a megvalósítani kívánt pályázatokra, hiszen a legtöbb projekt 5%-os önrészt igényel a település költségvetéséről – ill. a külföldi pályázatok rendszerint utófinanszírozással történnek. Ezeket csak olyan önkormányzatok tudják megvalósítani, amelyek valóban transzparens módon működnek, jó gazdálkodási háttérrel rendelkeznek”

– fejtette ki lapunknak Domin István, mintegy jelezve, milyen színvonalat szeretnének fenntartani a község gazdálkodásával kapcsolatban.

2022 ezen a téren tartogatott némi kellemetlen meglepetést, amelyet azonban igyekeztek a lehető legokosabban kezelni. Az év elején, az ukrajnai háború kitörését követően, a több önkormányzattal – köztük az izsaival – kötött csoportos szerződést felmondta az áramszolgáltató vállalat. Emiatt új szolgáltatót kellett keresniük.

Másfelől ott spórolnak, ahol tudnak. Így például szenzoros rendszerrel szerelték fel a községi hivatalnak is otthont adó Faluház folyosóit. Ilyen helyzetben utólag különösen jól jönnek az elmúlt években-évtizedben sikeresen befejezett fejlesztések. A Faluház és az alapiskola épületének fűtésrendszerét egy 2020-ban elnyert 500 ezer eurós összegből modernizálták, amely ennek köszönhetően geotermális energiával működik. Hasonló jelentőségű ráncfelvarráson esett át korábban a teljes közvilágítási rendszer. A 332 új lámpatestnek köszönhetően már eleve több tízezer eurót takarítottak meg az évek során.

Római potenciál

A fejlesztési tervek kapcsán különös együttállás tapasztalható a római örökség, a Duna által kínált lehetőségek és a kerékpáros turizmus között. Mindhárom területet egyesíti ugyanis a izsai Duna-part. Domin István emlékeztet, Kelemantia potenciálját UNESCO-s világörökségi helyszínként még messze nem aknázták ki teljesen. „Ez egy hosszú távú terv, amit éltetni kell” – állítja, s hogy jobban érthető legyen, mire utal, felidézi, tavaly ősszel bukkantak egy római kori Duna-híd nyomaira a katonai tábornál a régészek, és ez a felfedezés gyakorlatilag európai jelentőségű. Az önkormányzat ezekhez a tudományos kutatásokhoz folyamatosan szeretne szakmai hátteret biztosítani, amelynek már sok feltétele megvalósult: ilyen lehet akár a már hosszú évek óta működő római kori és néprajzi múzeum, s az utóbb hozzáépített iparművészeti műhely. „Nekünk ez egy olyan bevételi forrás lehet, amelyben a helyi lakosok is megláthatják majd a lehetőséget” – hangoztatja a polgármester, majd hozzáteszi: „Ha szükség van a település részéről olyan fejlesztésekre, amelyek kiszolgálják a világörökségi helyszínt, akkor meg tudjuk tenni ezeket a lépéseket különféle forrásokból.” Ezen felül nem messze Kelemantiától működik egy magánvállalkozó által bérelt, ill. működtetett büfé, amelynek közelében egy külföldi hajósok által is használt pontonkikötője is van az önkormányzatnak.

Iskolaközponttá válni

Nyilvánvalóan Izsán is fontos szerepe van a járdahálózat bővítésének, a belterületi útburkolatok felújításának vagy az olyan közösségi rendezvényeknek, mint a már két évadot is megélt Rétesfesztiválnak. Domin szerint ezek a törekvéseik általánosságban azt szolgálják, hogy családbarát falut hozzanak létre. „Szatellittelepülésként tudnám aposztrofálni magunkat, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag Komárom külvárosaként működünk” – említi meg a község életét nagyban meghatározó földrajzi adottságot, amely – sajnos – kihatással van a teljes szervezettségű községi alapiskola létszámára is. Ahelyett azonban, hogy Izsa beletörődne Komárom elszívó hatásába, inkább fejleszteni próbálja a helyi oktatásügyet. A következő években szeretnék megvalósítani a tornaterem felújítását és a multifunkciós pálya megépítését, amellyel egyben egyfajta oktatási központot szeretnének létrehozni az izsai alapiskolából.

Read More

Post Comment