Search by category:
Egyéb kategória

Uniós biztos: az egységes piac az egyik legnagyobb eredménye az európai integrációnak

Uniós biztos: az egységes piac az egyik legnagyobb eredménye az európai integrációnak

Mészáros Richárd

2023. 01. 16., h – 19:56

Az uniós egységes piac az egyik legnagyobb eredménye az európai integrációnak, az európai gazdaság gerince, a jólét és a gazdagság forrása – jelentette ki Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyet az egységes piac megalakítása 30. évfordulójának szenteltek.

Vestager hangsúlyozta, hogy az uniós egységes piac a fogyasztóknak védelmet nyújt, szavatolja a termékbiztonságot, az árakat alacsonyan tartja és kiszámíthatóvá teszi a nemzetközi kereskedelmet.

Az uniós egységes belső piac fontos szerepet tölt be a klímaváltozás mérséklésében, hozzájárul a tiszta energiaforrások kiaknázását lehetővé tevő, illetve a digitális átállást segítő innovációhoz – emelte ki.

Figyelmeztetett viszont, hogy az egységes belső piac működése és eredményei nem tekinthetők maguktól értetődőknek, ami megmutatkozott például a koronavírus-járvány okozta válság idején, amikor a nemzetek önállóan intézkedtek. Több elszántságra van szükség ahhoz, hogy elháríthatók legyenek a még fennálló akadályok, köztük a szabályok nem megfelelő alkalmazása, az izolációs törekvések vagy bizonyos visszaélések – hangsúlyozta. Az egységes piac meglétének eredménye, hogy az európai demokrácia virágozni tud – tette hozzá az uniós biztos.

Read More

Post Comment