Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová már az év első felében megtartaná az előrehozott választást

Čaputová már az év első felében megtartaná az előrehozott választást

Mészáros Richárd

2023. 01. 18., sze – 13:37

Pozsony |

Zuzana Čaputová államfő azt tartaná a legjobbnak, ha az előrehozott választást már az év első felében megtartanák, a szeptemberi időpontot azonban még elfogadhatónak nevezte. Az elnök asszony továbbra is kitart amellett, hogy ha a politikai pártok nem teszik meg az előrehozott választáshoz szükséges lépéseket január végéig, és nem születik egyezség, hivatalnokkormányt nevez ki.

„Nyilvánvaló, hogy a politikai pártok többsége elfogadta, hogy az előrehozott választás jelenti az egyetlen megoldást a belpolitikai válságra” – jelentette ki Čaputová. „Ha azonban a döntéseket nem hozzák meg január végéig, élni fogok a hatáskörömmel, és hivatalnokkormányt nevezek ki” – fűzte hozzá.

Az államfő elmondta, a legideálisabbnak azt tartaná, ha a választást még 2023 első felében tartanák meg, a megbízott miniszterelnök, Eduard Heger (OĽaNO) kormányának ugyanis korlátozott a jogköre. „Az állami költségvetés elkészítése szempontjából is logikus lenne” – mondta.

„Ha a politikai pártok csak a szeptemberi határidőben tudnak egyezségre jutniuk, azt elfogadhatónak tartom” – szögezte le. Hozzátette, ha a menesztett kabinet a választás időpontjáig szeretne kormányozni, számítson a nyilvánosság és az ő figyelmére, kudarc esetén ugyanis bármikor kész visszahívni Heger kormányát. „A hátralévő időre pedig hivatalnokkormányt nevezek ki” – zárta.

(Denník N)

Read More

Post Comment