Search by category:
Egyéb kategória

Az anyagi nehézségek miatt egyre többen próbálják meg átverni a biztosítójukat

Az anyagi nehézségek miatt egyre többen próbálják meg átverni a biztosítójukat

Molnár Iván

2023. 01. 19., cs – 16:18

Pozsony |

A gazdasági bizonytalanság és a magas infláció okozta anyagi nehézségek miatt sokan a csalásoktól sem riadnak vissza, csak hogy pénzhez jussanak. A csalók legkedveltebb célpontjai továbbra is a biztosítók, az ellenük elkövetett csalási kísérletek száma tavaly rekordot döntött. Melyek a csalók legkedveltebb trükkjei?

Szlovákia legnagyobb biztosítótársasága, az Allianz – Szlovák Biztosító tavaly 2950 biztosítási csalási kísérletet leplezett le, több mint 15 millió euró értékben. „Ez a legmagasabb összeg, amelyet eddig sikerült megmentenünk. Éves szinten 59 százalékos növekedésről beszélhetünk. A csalások száma a vagyon-, az ipari, az üzleti, a baleset- és az életbiztosítások esetében is nőtt” – mondta el lapunknak Jaroslava Kováčiková, az Allianz ellenőrzési és különleges tevékenységekért felelős osztályának a vezetője. Tavaly a biztosítási csalások átlagos összege is 42 százalékkal nőtt az előző évhez képest, elérve az 5139 eurót.

Speciális felderítés

A csalási kísérletek felderítése érdekében az Allianz tavaly az időjárás-előrejelzések és időjárási figyelmeztetések világméretű magánszolgáltatója, az UBIMET kárinformációs rendszerét (CIS) is bevetette, amely segít az időjárás okozta gyanús károk ellenőrzésében.

„A nagy pontosságú meteorológiai méréseknek köszönhetően utánanézhetünk az időjárásra, szélerősségre és villámtevékenységre vonatkozó adatoknak egy adott időpontban, hogy egy bejelentett természeti káreseményt 100 méteres pontossággal ellenőrizni tudjunk. Az eszköz tavaly nyári bevezetése óta több mint 273 ezer euró értékű, természeti károkkal kapcsolatos csalást sikerült felderítenünk”

– figyelmeztet Kováčiková. Egy másik hatékony eszköz a Szlovákiai Biztosítók Szövetségének (SLASPO) a kárigény-nyilvántartása, amelynek köszönhetően a biztosítók kiküszöbölhetik az ügyfelek kettős kárigényeit.

Régiós toplista

A biztosítási csalások számát tekintve Zsolna megyében a legrosszabb a helyzet, ahol 432 ilyen esetre derítettek fényt, a sorban Pozsony (402) és Nyitra megye (348) következik. A vagyonbiztosítások esetében az Allianz Pozsonyban, Kassán, valamint a Zsolnai, Nyitrai és Nagyszombati járásban buktatta le a legtöbb csalót. A gépkocsi-biztosításukkal a legtöbben Pozsonyban, Kassán, a Nagyszombati, a Zsolnai és a Liptószentmiklósi járásban próbáltak meg visszaélni. Az élet- és baleset-biztosításokkal kapcsolatos csalási kísérletek szempontjából a Besztercebányai, a Nyitrai, a Turócszentmártoni, a Lévai, a Galántai és az Érsekújvári járás van az élen.

Ötmilliós átverés

A tavaly feltárt rekordösszegű csalás elsősorban egy Besztercebánya megyei építőipari cég több mint 5 millió eurós csalásával magyarázható, amelyet az Allianz szakembereinek sikerült leleplezniük. „Az építési munkálatok során az építési területen levő instabil talaj, amelyet korábban már megerősítettek, megcsúszott. A vállalat a károk helyreállításával kapcsolatos költségek megtérítését követelte, ami szerinte közel 5,45 millió eurót tett ki. Az ellenőrzés során megállapítottuk, hogy a földcsuszamlás nagysága és az elvégzett helyreállítási munkálatok költsége nem felelt meg a megtérítésre benyújtott összegnek. Egy független szakértői jelentés szerint a valós kár 5 millió euróval kisebb volt. A társaság ezzel az összeggel a biztosító kárára akart gazdagodni” – mondta Vojtech Kosík, az Allianz különleges tevékenységeinek a koordinátora.

Az életükkel játszottak

A legtöbb csalást – 1008-at, közel 1,5 millió euró értékben – az Allianz az élet- és baleset-biztosítások esetében tárta fel, ami 61 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

„Korábban ebben a szegmensben a fiktív sérülések, a kezelések időtartamának az indokolatlan meghosszabbítása és a maradandó következmények eltúlzása domináltak. Tavaly azonban változott a helyzet: az átlagosnál jóval többen próbálták meg eltitkolni a korábbi betegségeiket, a biztosított halálával végződött káresemények esetében pedig a kifizetésre jogosult kedvezményezettek többször adtak meg valótlan adatokat az elhunyttal kapcsolatban”

– állítja Kováčiková.

Az Allianz feljegyzett egy esetet, amikor egy fiatalember úgy akart gondoskodni a családjáról, hogy 2021 nyarán 100 ezer euróra biztosította magát baleseti halál esetére. A kérdőívben azt állította, hogy nincs semmilyen betegsége, és jelenleg semmivel sem kezelik. Egy évvel később súlyos máj- és hasnyálmirigy-betegségben halt meg, amelyekkel a biztosítás megkötése előtt már 6 évig kezelték. Ezen túlmenően az Allianz az orvosi feljegyzésekből megállapította, hogy nem tartotta be az orvosai ajánlásait és a kezelési eljárásokat, az állapota így folyamatosan romlott. A biztosító a kérelmet emiatt elutasította.

„Egy másik esetben egy ügyfél 2012-ben jelzáloghitelt vett fel a bankjától, és ezzel együtt életbiztosítást is kötött. Tavaly azonban egy betegség következtében meghalt. Ebben az esetben a bank lett volna a jogosult a biztosító által kifizetett 12 ezer eurós összegre, ennyivel tartozott ugyanis még az elhunyt ügyfél a pénzintézetének. Miután azonban kiderült, hogy a biztosított eltitkolta a betegségét, amellyel már a biztosítás megkötésekor kezelték, és amely végül a halálát okozta, elutasítottuk a követelést, és a tartozás az örökösökre szállt” – tette hozzá Kosík.

Egyre többen próbálnak meg visszaélni a maradandó egészségkárosodásukkal is. „Egy olyan esettel is találkoztunk, amelynél a biztosított a bal lábszár szárkapocscsontjának a törésére hivatkozva kívánt kártérítési igényt érvényesíteni, amely a bokaízület közepes fokú mozgáskorlátozottságát eredményezte. Felfedeztük, hogy az ügyfél már 2018-ban jelentett nekünk egy bokasérülést, amelynek maradandó következménye volt, és amelyet megtérítettünk. Egy utóvizsgálat után kiderült, hogy az ügyfél nem szenvedett újabb bokasérülést, csak a négy évvel korábbi sérülésre hivatkozva akart további 26 ezer euróra szert tenni, amit mi elutasítottunk” – sorolja Kosík.

Még több vagyoni kár

A vagyonbiztosítással kapcsolatos csalások száma az előző évhez képest tavaly 55 százalékkal, 583-ra nőtt. Legtöbbször a keletkezett kár mértékét igyekeznek a lehető legmagasabbra srófolni, gyakori csalásnak számít azonban az is, amikor egy olyan kárt próbálnak még egyszer érvényesíteni, amelyért a biztosító korábban már fizetett. Sokan azonban már csak a kár keletkezése után kötnek biztosítást, és így próbálják meg ezt kifizettetni.

„Ez valószínűleg a pénzügyi válság következménye, amikor sokan úgy próbálnak pénzt megtakarítani, hogy nem kötnek biztosítást, és már csak akkor keresik fel a biztosítót, ha már megtörtént a baj. Ebből is látszik, hogy a naiv csalók továbbra is jelen vannak, de egyre többször találkozunk valóban átgondolt és kifinomult akciókkal is”

– figyelmeztet Kováčiková.

Sofőr kerestetik

Az Allianz szakemberei közel 1 millió euró értékű csalást lepleztek le a gépjármű-biztosítások esetében is. Különösen a biztosítás megkötése előtt bekövetkezett károk érvényesítésére tett kísérletek száma nőtt, annak ellenére, hogy a használt autók műszaki állapotát a biztosítás megkötésekor dokumentálják. Enyhén nőtt az ütközéses álbalesetek száma is.

A gépjármű-biztosítással kapcsolatos bizarr visszaéléseket az Allianz szakemberei szerint hosszan lehetne sorolni, ezért csak a legkirívóbbakat említették. „Egy cég baleset-biztosítást kötött egy járműre, és azt az egyik ügyvezető igazgatójának adta használatra. Nem sokkal később bejelentették, hogy az ügyvezető igazgató lánya által vezetett autó balesetet szenvedett. A jármű, amelyben négy fiatal utazott, megcsúszott, az árokba hajtott és felborult, egy személy súlyosan megsérült. A rendőrségi és orvos szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a baleset idején egy másik fél ült a volán mögött, akinek nem volt jogosítványa, ami biztosítási kizárást jelent. Azzal, hogy a cég a kárt a sofőrrel – az ügyvezető lányával – együtt jelentette be, megpróbálta elkerülni a kizárást, abban reménykedve, hogy 7 ezer eurót fizetünk nekik, ezt azonban a fentiek miatt elutasítottuk” – részletezi Kosík.

Egy másik esetben egy ügyfél az elmúlt év végén 5 kárigényt jelentett be, amelyeknek 2018-ban kellett volna bekövetkezniük. Hogy ezeket csak tavaly jelentette, azt azzal magyarázta, hogy „hosszabb ideje nem ment az autója felé”, így csak tavaly fedezte fel, hogy gond van a karosszéria festékrétegével. Az Allianz azonban feltárta, hogy ez csupán az időjárás és az autó kora miatt van, az autó ugyanis már 22 éves, és nem állt garázsban. Az autót ráadásul már két évvel korábban törölték a nyilvántartásból, és egyáltalán nem használták.

Read More

Post Comment