Search by category:
Egyéb kategória

Országos sztrájk Franciaországban, nem akarnak 64 éves korig dolgozni

Országos sztrájk Franciaországban, nem akarnak 64 éves korig dolgozni

Kulcsár Péter

2023. 01. 19., cs – 18:20

Számos francia városban az utcára vonultak csütörtökön a munkavállalók, hogy elutasítsák azokat a tervezett módosításokat, amelyek kitolnák a nyugdíjkorhatárt. Az egész napos országos sztrájkokat és tiltakozásokat Emmanuel Macron és elnöksége jelentős próbatételének tartják.

A tüntetéseken sok ezren gyűltek össze Párizsban, Marseille-ben, Toulouse-ban, Nantes-ban, Lyonban és más helyeken, a sztrájkok súlyosan megzavarták a közlekedést, az oktatást és más közszolgáltatásokat szerte az országban.

Újra üzemanyaghiány lehet a francia benzinkutakon. Az emberek pánikfelvásárlásba kezdtek, miután az olajfinomítók sem dolgoznak. A sztrájkok fennakadásokat okoztak a vasúti közlekedésben, az olajfinomítók és az erőművek működésében is. Többek között

az EDF energiaszolgáltató dolgozóinak 45 százaléka nem vette fel a munkát,
a TGV szuperexpressz járatai közül csak minden harmadik-ötödik indult el,
a France Inter rádió csak zenét sugárzott,
de buszvezetők és állami alkalmazottak is sztrájkba léptek,
ahogy tanárok és diákok is,
Párizsban le kellett zárni több metróállomást,
az olajfinomítókba érkező szállítmányok útját blokkolták,
és kisebb fennakadások voltak a légi közlekedésben is.

 

A tiltakozások komoly próbatétel elé állítják Emmanuel Macron francia elnököt, aki szeretné elérni, hogy 62 helyett fokozatosan, 2030-ig 64 év legyen az öregségi nyugdíj új korhatára, ami miatt mindenkinek két évvel tovább kellene dolgoznia. Ezzel párhuzamosan a csaknem 2 millió kisnyugdíjas számára 1200 euróra emelné a minimumnyugdíj havi összegét. A javaslat szerint a teljes összegű öregségi nyugdíj 2027-től 43 év szolgálati év után járna.Macron szerint e hosszabbítás nélkül nem fenntartható a francia nyugdíjrendszer, ám a terv jelentős ellenállásba ütközik a társadalom részéről. Az erről szóló javaslatra még a parlamentnek is rá kell bólintania, ahol Macronnak már nincs meg az abszolút többsége, de arra számít, hogy a konzervatívok szavazataival átmegy a javaslat. A korhatár emelésétől azt várja a francia kormányzat, hogy 17,7 milliárd euróval növeli a nyugdíjkassza éves bevételeit, ami 2027-ig biztosítana fedezetet a rendszer működéséhez. Az elmúlt 30 évben több nagy nyugdíjreformot is elindítottak a francia kormányok a társadalom elöregedésének és a nyugdíjkassza deficitessé válásának kompenzálására, és valamennyit jelentős tiltakozó megmozdulások kísérték.

(MTI, SZER, hvg)

Read More

Post Comment