Search by category:
Egyéb kategória

Magyar művészek is részt vettek a magas-tátrai jégfaragó versenyen

Magyar művészek is részt vettek a magas-tátrai jégfaragó versenyen

Németi Róbert

2023. 01. 23., h – 14:11

Tarajka (Hrebienok) |

Összesen tíz nemzetközi csapat küzdött a győzelemért azon a kilencedik alkalommal megrendezett Tatry Ice Master versenyen, amelyre az elmúlt hétvégén kerítettek sort a Magas-Tátra leglátogatottabb helyszínén, az Ótátrafüredhez (Starý Smokovec) közeli Tarajkán. A kétnapos rendezvény során több mint ötven tonnányi jégből faragták ki a művészek azt a 35 jégszobrot, melyből a háromtagú zsűri végül kiválasztotta a legszebbeket.

Bár egy valóban látványos és sokak által imádott versenyről van szó, aki nem szereti a tömeget, annak talán jobb, ha az egészet csak távolról, videófelvételekről vagy fotókon nézi meg. A kétnapos rendezvény során ugyanis ez alkalommal is több ezer ember fordult meg a Tarajkán, a jégszobrokhoz pedig csak csigatempóban, hosszasan kígyózó sorokban vesztegelve juthattak el az érdeklődők. Ez azonban a Magas Tátrában, konkrétan a Tarajkán és a hozzá közeli Ótátrafüreden egyre gyakoribb állapotnak mondható. A rendezvény ettől függetlenül jó hangulatban zajlott, a jégszobrászok pedig annak örültek leginkább, hogy két évnyi kényszerszünet után (amit a világjárvány miatt kellett betartani – a szerk. megj.) végre újra eljöhettek a Magas-Tátrába jeget faragni.

„Kiváló a hangulat, az időjárás is viszonylag jó volt, még annak ellenére is, hogy mi a jóval hidegebb telekhez vagyunk megszokva. Az viszont biztos, hogy óriási volt az érdeklődés a jégszobrok megtekintése iránt” – mondta az egyik jégszobor faragása közben lapunknak a Finnországból érkezett csapat egyik tagja. Csakúgy mint korábban, a megfaragott jégszobrok közül idén is egy többtagú zsűri választotta ki a legszebbeket. A zsűri élén Adam Bakoš állt, akinek évek óta nevéhez fűződik a kassai jégdóm megalkotása is. A tapasztalt jégszobrász szerint elsősorban a kifaragott alkotások szépsége mérvadó, de a zsűrizés során a szobrok kialakításához használt módszerre és az apró részletekre is odafigyelnek. „Az alkotás során a legfontosabb dolog az időjárás, hogy a jég ne melegedjen fel jelentősen, és ne nehezítse a munkát. A szobrok idén stabilnak tűnnek, így a verseny után még néhány hétig kitartanak. Nagy kihívás elé néztek idén is, hiszen egy kockányi jég 130 kilót nyomott, és az idő is szorította őket, így elég nehéz dolguk volt” – mondta a TASR-nek Bakoš.

Míg a szombati nap tematikája a nők voltak, vasárnap a szobrászok sci-fi ihlette műveket készítettek. A fesztivál látogatói azt is eldönthették, hogy melyik szobor nyeri a közönségdíjat. A legtávolabbról érkezett versenyző csapat idén Mongóliából érkezett, de a szlovákok, a finnek, a németek, a magyarok, a csehek, a lengyelek, a litvánok és a hollandok is jelen voltak. A tíz csapat összesen harmincöt szobrot faragott ki a jégtömbökből. Az elkészült alkotások egy részét a lezárt kupolában, egy részét pedig kültéren állítják ki. Mindegyiket megvilágítják, hogy sötétben is jól mutassanak.

Read More

Post Comment