Search by category:
Egyéb kategória

Világszerte nőtt az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok száma

Világszerte nőtt az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok száma

Mészáros Richárd

2023. 01. 24., k – 20:17

Világszerte, elsősorban Ukrajnában, Mexikóban és Haitin nőtt az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok száma tavaly – jelentette be kedden a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű jogvédő szervezet.

A New York-i székhelyű CPJ adatai alapján legalább 67 újságírót öltek meg 2022-ben, ez 2018 óta a legmagasabb szám. A gyilkosságok több mint felét, 35-öt Haitin, Mexikóban és Ukrajnában követték el.

Haitin hét újságíró meggyilkolását jelentették, ezek közül néhányat bűnbandák követtek el, két újságírót azonban rendőrök lőttek le. Ezzel kapcsolatban a Radio Caraibes nevű helyi rádióállomás riportre, Mackenson Rémy azt mondta, rendkívül megnehezedett a haiti újságírók munkája, akik „többé nem tudják, kiben bízhatnak, mert mindent áthat a korrupció”.

Haitin bandaháborúk dúlnak, számos térség már kikerült a központi kormány ellenőrzése alól. Az erőszakhullám emberek százainak életét követelte, és ezrek voltak kénytelen elmenekülni otthonaikból. A bandák azt követően erősödtek meg, hogy Jovenel Moise elnök merénylet áldozata lett 2021 júliusában.

Mexikóban 13 újságírót gyilkoltak meg a CPJ szerint, bár ezt a számot több más, a médiát figyelő szervezet 15-re teszi. Az elkövetők többnyire kábítószerbandák tagjai, akik gyakran büntetlenül ússzák meg tettüket a helyi korrupció és a hatóságok tehetetlensége miatt.

A háború sújtotta Ukrajnában 15 újságíró meggyilkolásáról lehet tudni, a szervezet pedig leszögezte: a médiamunkások „rendkívül nagy veszélyeknek teszik ki magukat”, amikor a harcokról tudósítanak.

Sonia de Anda, a mexikói Esquina32 nevű weboldal egyik munkatársa azt mondta, a latin-amerikai országban a gyilkosságok óta az újságírók igyekeznek változtatni munkavégzési szokásaikon, vagy rendőri védelemért folyamodnak, ha pedig veszélyes környékre mennek, bejelentik kollégáiknak is.

A meggyilkolt 67 újságíró közül 41-et a munkájával közvetlen összefüggésben öltek meg, a többi esetében a hatóságok vizsgálják az okokat – tette hozzá a CPJ.

A meggyilkolt újságírók listáján emellett szerepelnek Fülöp-szigeteki, brazil, hondurasi, mianmari, bangladesi, kolumbiai, indiai, szomáliai és csádi médiamunkások is.

Az Egyesült Államokban egy megölt újságíróról tudni: Jeff Germant, a Las Vegas Review-Journal című lap oknyomozó újságíróját szeptember 2-án ölték meg, az ügyben letartóztattak egy Nevada állambeli köztisztviselőt, aki azonban ártatlannak vallotta magát.

Read More

Post Comment