Search by category:
Egyéb kategória

Matovič: Szeptemberi időpontot fogunk megszavazni az előre hozott választásra

Matovič: Szeptemberi időpontot fogunk megszavazni az előre hozott választásra

Kulcsár Péter

2023. 01. 25., sze – 20:52

Az OĽaNO parlamenti képviselői csakis szeptemberi időpontot hajlandók megszavazni az előre hozott választásra – erősítette meg Igor Matovič, az OĽaNO elnöke. Megismételte, hogy az emberek azért választották meg őket, hogy megakadályozzák, hogy a maffia visszatérjen a hatalomba. Matovič azt mondta, a Sme rodina mozgalom azzal okozta a legnagyobb csalódást, hogy megakadályozza a büntetőtörvénykönyv 363. paragrafusának módosítását. A Smert is bírálta, amiért nem támogatta az OĽaNO népszavazással kapcsolatos javaslatait.

Mivel a korábbi koalíció négy pártja ebben állapodott meg, az OĽaNO támogatja, hogy szeptemberre tűzzék ki az előre hozott választás időpontját. Matovič úgy váli, az ellenzék korábbi időpontra vonatkozó javaslatai nem mennek át, még akkor sem, ha a Sme rodina támogatná őket, mert nem kapja meg a szükséges 90 szavazatot. „Ha a Sme rodina ezt a játékot játssza, semmi nem lesz érvényes, mert nem lesz meg a 90 szavazat a többi javaslatra” – mondta egy sajtótájékoztatón.

Michal Šipoš, az OĽaNO parlamenti frakciójának vezetője azt mondta, a korábbi koalíció pártjai szeptemberben megegyeztek, ezért nem szabad engedniük az ellenzéknek. Úgy fogalmazott, az ellenzék mielőbb választást akar, hogy le lehessen állítani a korábbi képviselői elleni vizsgálatokat.

Matovič kijelentette, sajnálja, hogy a Sme rodina nem támogatta a Speciális Ügyészi Hivatal és a Speciális Büntetőbíróság alkotmányos védelmét. „Sajnáljuk azt is, hogy nem támogatják a 363. paragrafus módosítását, amely egyértelmű kötelezettségvállalásként szerepel a kormányprogramban. A Sme rodinának ez a lépése a legsajnálatosabb számomra az utóbbi három évben, hiszen akadályozzák a 363-as módosítását” – tette hozzá.

Matovič nem tartja indokoltnak a szeptember 30-i időponttal kapcsolatos kifogásokat, melyeket az állami költségvetés előkészítésével indokolnak. „A miniszterekkel úgyis tárgyalni fognak, és a költségvetés összeállításán szakértők dolgoznak, akik közül néhánynak már 30 éves tapasztalata van ezen a téren” – mondta, hozzátéve, hogy ez az érv megalapozatlan.

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy