Search by category:
Egyéb kategória

2023-as trendek turizmusban – tippjeink, jóslataink

2023-as trendek turizmusban – tippjeink, jóslataink

szabolaci

2023. 01. 27., p – 10:49

2023-ban már gyakorlatilag teljesen szabad év várható, ami azt jelenti, hogy idén már a legtöbb helyre korlátozások és oltási kötelezettség nélkül utazhatunk. Mit jelent ez az utazási szektor számára, milyen trendek várhatók 2023-ban? Meddig maradnak a méregdrága utazások, tényleg eltűnnek az olcsó repülőjegyek? Megpróbáljuk megtippelni, mi várható idén a turizmusban, azonban az elemzés nem számol azzal, hogy kitör egy újabb járvány, vagy hogy egyéb ok miatt kell utazási korlátozásokat bevezetni.

Rekordév?
Az egyik legnagyobb kérdés, hogy mennyien kelnek útra a 2023-as évben. Számításaink szerint idén a legtöbb országban megdőlhetnek a korábbi, 2019-es rekordok, a légitársaságok, szállodák is a legjobb évüket zárhatják. A nyári szezonban pedig a szembesülhetünk a kapacitáshiánnyal, gyakoriak lehetnek a túlfoglalások a szállodákban, repülőjáratokon. 

Korlátozások, oltás
Bár már alig van néhány ország, ahol még elvárják a beutazás előtti tesztet, azokból még kevesebb van, ahová csak oltott utasok utazhatnak (ilyen például az Amerikai Egyesült Államok, amely továbbra is elvárja az oltást), ezek száma az év második felére minden bizonnyal csökkenni fog, sőt, az sem kizárt, hogy a nyári szezon előtt már teljesen búcsút inthetünk a beutazási korlátozásoknak és a maszkviselési szabályoknak is.
Az egyetlen kérdés, hogy Kína a mostani nagy járványhullám után hogyan változtat, fenntartja-e a szigorú(bb) beutazási szabályokat, vagy enyhít, és oda is korlátozások nélkül utazhatunk hamarosan.

Wellness
A wellness, a szaunázás, a fürdőzés volt a járvány egyik nagy vesztese, a korlátozások miatt sokáig zárva voltak ezek a szállodák, fürdők, ám amint megszűntek a korlátozások, szinte villámgyorsan visszatért az élet, és megteltek a medencék, szaunák. Tavaly az év vége felé az energiaválság miatt azonban az addigi nyugalom után több hotel kényszerült csökkenteni a wellnessrészleg kapacitását (de sok olyan is van, amely a korábban megszokott színvonalon, látványos spórolás nélkül várja a vendégeket), sőt, olyan is akad, amely tavaszig ki sem nyit. Legkésőbb áprilisban várhatóan visszaáll a régi rend, megnyílnak a kapacitások, a bezárt szállodák, és innentől kezdve ismét teljes gőzzel dübörög a wellness- és fürdőturizmus.

Szállások
Tavaly jelentős árhullám volt tapasztalható a szállások piacán, voltak városok, ahol a korábbi árak dupláját, sőt, akár háromszorosát is elkérték egy szobáért. A korábbi rendkívül kedvező árak már a múlté, ám az idén némi konszolidáció várható. A főszezonban maradnak a drágább szállásárak, akár a járvány előttinél is magasabb szinten, ám szeptembertől várhatóan visszatér a turisták által is megfizethető árszínvonal. Csak egy példa, hogyan alakultak az árak: a járvány után, a nyitáskor egy szobáért 34 eurót fizettem reggelivel egy ötcsillagos hotelben Bangkokban (kétfős elhelyezéssel számolva), ugyanez a hotel most 115 eurót kér fejenként (azaz a szobaár 230 euró/éjszaka).

Síelések
Zajlik a síszezon, igaz, sokáig a hóhiány okozott gondot, mostanra már ez a probléma is kezd megoldódni. Bár korábban voltak félelmek, hogy az idei szezonba is belerondít a járvány, ezek az előrejelzések nem bizonyultak igaznak, ahogy az is valószínűsíthető, hogy jövőre is teljes szezon vár ránk – csak hó legyen…

Tengerparti nyaralások
Ebben a szegmensben volt az egyik legnagyobb árrobbanás tavaly, és idén sem várható, hogy másként alakul – főleg a főszezonnak számító július-augusztusban. Aki kedvezőbb áron szeretne utazni, az júniusi, szeptemberi időpontokat nézzen – ilyenkor már kisebb a tömeg és az árak is alacsonyabbak. Ahogy tavaly, úgy idén sem várható, hogy jelentős számban lesznek last minute utazások, így erre számítani nem érdemes.

Egzotikus utazások
Az egzotikus utazások piacán is várhatóan idén visszaáll a korábbi trend, és már mindenhová oltás és beutazási korlátozások nélkül utazhatunk (talán már az év végén Miamiban is nyaralhatnak az oltatlanok). Így aki ilyen utazást tervez, akár most vagy az év utolsó hónapjaiban, annak már nem kell attól tartania, hogy hirtelen hozott kormányzati intézkedések felülírják számításait, és le kell mondania az utazást.

Repülőjegyek
A repülőjegyárak nagyon vegyes képet mutatnak, amint már többször is írtunk róla, Amerika felé visszatértek a járvány előtti árak, Ázsia irányába pedig megduplázódtak. Ez utóbbi is csökkenni fog az év második felében, talán már áprilisban újra vehetünk 500 euró alatti áron jegyet pl. Thaiföldre vagy Kínába, Japánba. Ahogy tavaly, úgy idén is jó okkal számíthatunk arra, hogy nyáron az árak az egekbe szöknek, nem kizárt a 200-300 eurós fapados retúrjegy (minden extra szolgáltatás nélkül) Európán belül, sőt, a görög, spanyol, olasz szigetek irányába időnként még ennél is többe kerülhet. A szezonon kívül visszatérnek a 100 euró alatti árak, ám a 10-20 eurós jegyekről egy ideig lemondhatunk, csak mutatóba marad meg ez az árszint néhány desztináció esetében.

Reptéri káosz
Az idei nyár még hozhat meglepetéseket a repterek környékén – sztrájkok, a munkaerőhiány miatti kapacitásproblémák okozhatnak még a nyáron tapasztalt sorokat a terminálokban. Ez pedig jelentős késésekhez, járattörlésekhez vezethet, ezzel mindenképpen számolni kell – elsősorban a nyári főszezonban.

Bye-bye rugalmasság!
A járvány utáni, két hullám közötti utazásoknak volt egy hatalmas előnyük: mind a légitársaságok, mind pedig a szállodák rendkívül rugalmasak voltak, gyakorlatilag bármikor, ingyen módosíthattuk a foglalásokat, vagy akár törölni is lehetett őket. Volt, hogy éppen Isztambulban az indulás előtti napon úgy éreztem, maradnék még, két kattintás, és már egy nappal későbbi járatra szólt a jegyem. Ez a lehetőség azonban már a múlté, ahogy visszatértünk a megszokott kerékvágásba, a légitársaságok, hotelek megszüntették ezt a lehetőséget a legolcsóbb tarifáknál. De talán ennyit megér, hogy újra szabadon, korlátozások nélkül utazhatunk – ha minden jól megy, egész évben.

Read More

Post Comment