Search by category:
Egyéb kategória

Nem lesz fizetős az ellátás

Nem lesz fizetős az ellátás

Kulcsár Péter

2023. 01. 27., p – 16:30

Pozsony |

Vladimír Lengvarský és Eduard Heger megegyezett az orvosokkal, de a tárgyalások folytatódnak.

Az egészségügyi minisztérium pénteken megállapodott a járóbeteg-ellátást képviselő szakszervezetekkel, így februártól sem kell majd pluszpénzt fizetni a rendelőkben. Az orvosok azonban így sem teljesen elégedettek.

A járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok már hetek óta a megnövekedett energiaárakra panaszkodtak, ugyanis a megszokott havi költségek négyszerese szerepelt a hónap elején kézhez kapott előlegszámlákon. Ehhez még hozzájárultak az infláció miatt megemelkedett árak, valamint az is, hogy a kórházakban dolgozó személyzet – köztük a nővérek is – idén jelentős béremelést kaptak, így sokak számára vonzóbb lett a fekvőbeteg-ellátás, szívesebben mentek a kórházakba dolgozni. Jaroslava Orosová, a Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) azt mondta, ezeket a kiadásokat figyelembe véve számos rendelő dolgozott veszteséggel januárban, ami az intézmények bezárásához vezetett volna. Éppen ezért további anyagi forrásokat követeltek az egészségügyi minisztériumtól. Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke azt mondta, ha a kormány nem segít a rendelőkön, február 1-től a szervezethez tartozó háromezer orvos kénytelen lesz úgynevezett kompenzációs díjakat beszedni a betegektől, amelynek az összege 10 euró körül mozgott volna.

A rendelőket képviselő szervezetek 320 millió eurót követeltek Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztertől (OĽaNO-jelölt) és Eduard Heger miniszterelnöktől (OĽaNO), de a végső megállapodás egy 283 millió emelésről szól, azzal a kitétellel, hogy az egészségügyi minisztérium a jövő héten folytatja a tárgyalásokat a gazdasági tárcával az energiaárakat érintő kérdésekkel kapcsolatban. A rendelőket képviselő szervezetek láthatóan nem is voltak túlságosan elégedettek az egyezséggel. Šóth úgy fogalmazott, ez az összeg csak a rendelők túlélésére lesz elég, de valódi fejlesztésekre nem, Orosová pedig azt mondta, a kormány által ajánlott 20 százalékos emelés a 15 százalékos infláció mellett még a nővérek tisztességes béremelését sem fedezi.

Read More

Post Comment