Search by category:
Egyéb kategória

A Magyar Fórum pártpartnerséget szeretne a Szövetséggel, vagy külön indul

A Magyar Fórum pártpartnerséget szeretne a Szövetséggel, vagy külön indul

Czímer Gábor

2023. 01. 30., h – 18:06

Pozsony |

A Magyar Fórum arra szólította fel a Szövetség Híd- és Összefogás-platformját, döntsék el, pártközi együttműködést szeretnének-e velük, vagy sem. A két platform, az MKP-hoz hasonlóan, a választási pártban való indulástól elzárkózik, de azt üzenik a Magyar Fórumnak, a jelöltlistájuk előttük is nyitva áll.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke arra szólította fel a Szövetség Híd- és Összefogás-platformját, február 15-ig döntsék el, mint párttal együttműködnének-e velük a parlamenti választás előtt, vagy sem. Simon azzal indokolta a felhívását, szerinte a Szövetség legnagyobb platformja, az MKP elzárkózott attól, hogy más politikai szervezettel kooperáljon, csak egyéneket vennének a Szövetség jelöltlistájára. Ahogy arról beszámoltunk, szombaton az MKP, amely Magyar Konzervatív Platformra nevezte át magát, úgy döntött, a Szövetség jelöltlistáján a neki járó 75 helyből hármon pártonkívülieket szeretnek indítani. „Amennyiben a Szövetség, mint párt azt mondja, hogy köztük és a Magyar Fórum között nincs együttműködés, hanem csak egyénileg lehet az ő listájukon indulni, akkor a Szövetség ezzel kijelenti, nincs közös magyar lista. Egy ilyen esetben külön indulunk” – jelentette ki Simon.

Az MKP kritikája

A Magyar Fórum vezetője szerint egy választási párt létrehozása lenne számukra az ideális megoldás, amelynek a listáján aztán az ő és a Szövetség jelöltjei is indulhatnának. „Az a politikai nyilatkozat azonban, amit az MKP-platform elfogadott, nem csak arról szól, hogy nincs közös magyar lista, hanem arról is, hogy Európai Unió ellenes politikát folytatnak, ilyen retorikát használnak. Teljes mértékben átveszik a magyar kormány kommunikációját, amit mi nem tartunk szerencsésnek” – jelentette ki Simon azzal, hogy egy ilyen szereplővel nem állnának szóba a szlovák pártok. Az MKP nyilatkozatában önálló témaként szerepel az EU által Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított jogállamisági eljárás. Szerintük az intézkedés mögött nem annak hivatalos oka, vagyis Magyarország esetében a korrupcióval kapcsolatos súlyos aggodalmak, hanem a „a brüsszeli bevándorlás-, gender-, LMBTQ+ politika” áll.

Simon megismételte, a Magyar Fórumot is tartalmazó közös listára voksoló választóknak garantálni kell, hogy a szavazataik nem „Robert Fico, vagy a szélsőségesek kosarában kötnek ki”. Arra reagálva, hogy mi történik akkor, ha nem egyeznek meg a Szövetséggel, a Magyar Fórum elnöke arról beszélt, ők a szlovák pártokkal is kommunikálnak. De nem akarta megnevezni, melyik szubjektumokról van szó. Simon ezzel együtt is hangsúlyozta, számukra a magyar lista létrehozása az elsődleges. Gyimesi Györggyel, az OĽaNO magyar parlamenti képviselőjével viszont egyelőre nem kezdtek egyeztetésekbe, sértőnek tartják ugyanis a képviselő kijelentését, amelyben a Magyar Fórum súlyát kérdőjelezte meg.

A Szövetség platformjai

Rigó Konrád, a Híd-platform elnöke Simonék felhívására reagálva elmondta, a Szövetség országos elnöksége egyértelműen amellett határozott, hogy a Magyar Fórumot szívesen látja a listáján. „Erről pontosan tud Simon is, ezért ma nyílt kapukat döngetett” – jelentette ki. Hozzátette azonban, szerinte semmi értelme annak, amit a Magyar Fórum vezetője szeretne, vagyis, hogy egy új választási pártot hozzanak létre, amelynek a listáján együtt indulhatna a Szövetség és Simon pártja. „A Szövetséget pont azért hoztuk létre, hogy a szélsőséges politikusokat mellőzve a lehető legszélesebb politikai képviselettel álljon a választók elé” – mondta Rigó, és hozzátette, Simonéknak is kompromisszumra kellene törekedniük.

„Simonnak el kell döntenie, hogy hisztis médiapolitizálást folytat vagy őszinte egyeztetést” – jelentette ki Orosz Örs, az Összefogás-platform elnöke. Arra emlékeztetett, világosan kijelentették, a Szövetség elindul a választáson, de a listája nyitva áll. Arról is beszélt, Simonnal korábban arról állapodtak meg, február elején folytatják az együttműködésről szóló egyeztetéseket. „Ha időközben esetleg másként döntött, és egy szlovák párt utánfutója akar lenni, akkor ezt mondja el, ha viszont velünk akar tárgyalni az együttműködésről, akkor járjon el eszerint” – tette hozzá.

Berényi József, az MKP vezetője a Magyar Fórum álláspontjával kapcsolatban elmondta, ha koalícióban akarnának együttműködni, az hét százalékos parlamentbe jutási küszöböt jelentene, így ez nagy kockázatot hozna magával. A választási párt létrehozását sem tartja járható útnak, hiszen ennek egy teljesen új nevet kellene adni, amit a választásig már nincs idő a választókkal megismertetni. Elvben felmerül még annak a lehetősége is, hogy a Szövetséget alakítsák át valami közös szubjektummá. „Ez logikailag azt jelentené, hogy egy negyedik platformot kellene létrehozni” – mutatott rá azzal, ehhez a Szövetség alapszabályát át kell dolgozni, majd a belügyminisztériummal jóváhagyatni. Szerinte erre sincs már idő. Hozzátette, bár a Magyar Fórum ideológiailag nem az MKP-hoz áll a legközelebb, de támogatják, hogy Simonék jelöltjei a Szövetség listájára kerüljenek. Illetve bízik benne, hogy a másik két platform is megnyitja a Szövetség listáján neki jutó helyeket.

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy