Search by category:
Egyéb kategória

Eljönnek értünk a gépek?

Eljönnek értünk a gépek?

Kulcsár Péter

2023. 01. 31., k – 19:02

Filmrajongóként, ha az ember a mesterséges intelligenciáról hall, rögtön a Terminátor sci-fi klasszikus jut az eszébe, ahol a Skynet nevű mesterséges intelligencia megpróbálta kiirtani az emberiséget.

A jó hír az, hogy itt azért még nem tartunk, de mindenképpen érdemes odafigyelni a mesterséges intelligenciák gyors fejlődésére. Ezek mostanában mérföldes lépésekkel haladnak előre, ami komoly kérdéseket vet fel az emberi munkaerő szükségességéről a jövőben.

Manapság a legnagyobb port az OpenAI technológiai cég ChatGPT mesterséges intelligenciája kavarja, amely novemberi indulása óta a tudományos világot és a laikus nyilvánosságot egyaránt lázba hozta. Műfaját tekintve egy chatbotról van szó, melynek fő célja, hogy úgy válaszoljon az emberek kérdéseire, mintha valódi ember lenne. Aki találkozott már a cégek által az internetes oldalakon használt primitív chatbotokkal, az szkeptikus lehet, de a ChatGPT nemcsak másik ligában játszik, hanem teljesen más sportágat is művel. Ez a mesterséges intelligencia nemcsak értelmes konverzációkra képes, hanem kérésre szöveget vagy akár számítógépes programot is ír, zenét szerez, és a versírással is megbirkózik. Mindez a gépi tanulásnak köszönhető, melynek során a mesterséges intelligencia egy több milliárd szöveget tartalmazó adatbázis alapján megtanulja a szövegek szerkezetét és a szavak jelentését. Kissé leegyszerűsítve úgy lehet fogalmazni, hogy az algoritmus elolvasta az egész internetet, és ezzel edzette képességeit.

Ma még nehéz teljesen átlátni azokat a változásokat, melyeket a ChatGPT és társai okoznak majd a gazdaságban és a társadalomban, de már most is látható pár terület, ahol a mesterséges intelligenciáknak transzformatív hatásuk lesz. Az egyik ilyen terület az oktatás, hiszen a ChatGPT már most annyira meggyőző esszéket tud írni, hogy azok egyetemi vizsgákon is megállják a helyüket. Több amerikai egyetem tanárja is kipróbálta vizsgakérdéseit a ChatGPT-n, és be kellett ismerniük, hogy a mesterséges intelligencia simán átment a vizsgákon. Ugyan csak átlagosnak mondható jegyeket ért el, de sok diák ezzel is nagyon elégedett lenne. Jobban belegondolva ez azt jelenti, hogy az oktatási rendszert alapjaiban kell majd újraértelmezni, ugyanis a jelenlegi házi feladatok és beadandók mellett a tanárok jó eséllyel nem fogják tudni megmondani, hogy ezeket diákok írták-e, vagy mes-terséges intelligenciák.

A gondok itt még azonban messze nem végződnek. Ha a ChatGPT már ma is kompetens szövegeket képes írni, a következő generáció nemsokára az újságírók nagy részét helyettesíteni tudja majd. Gondban vannak azonban a művészek is, az olyan képzőművészetre szakosodó mesterséges intelligenciák, mint a Midjourney vagy a DALL-E 2 olyan meggyőző műveket készítenek, melyekről egyre nehezebb meg-állapítani, hogy nem élő embertől származnak. Több képzőművésszel is megtörtént már, hogy internetes fórumokról kitiltották őket azért, mert műveiket mesterséges intelligencia által készítettnek vélték.

Jól látható, hogy a mesterséges intelligenciák legalább annyira meg fogják változtatni a gazdaságunkat és társadalmunkat, mint ezt az ipari forradalom gépei tették. A technooptimisták szerint ugyan sok munkahely meg fog szűnni, de a mesterséges intelligenciák által uralt jövő új munkahelyeket teremt majd helyettük. A pesszimisták szerint viszont milliók válnak majd munkanélkülivé a mesterséges intelligenciák miatt, és ha nem akarjuk, hogy a társadalom nagy része kilátástalan és értelmetlen életet éljen, sürgősen át kell gondolnunk világunk működését

Read More

Post Comment