Search by category:
Egyéb kategória

Regionális kulturális központtá válna Bátorkeszi

Regionális kulturális központtá válna Bátorkeszi

Vataščin Péter

2023. 02. 03., p – 18:10

Bátorkeszi |

A nagyközség sikerrel indította el még tavaly a Bátorkeszi Színházi Estéket. Az előadássorozatnak otthont adó kultúrház nagyterme több mint 150 ezer euróból újulhat meg még az idén.

Jól látható elégedettséggel ad hírt az önkormányzat tavaly ősz óta a különféle budapesti társulatok vendégjátékairól. Teheti, hiszen telházakkal futnak az előadások, amelyeket eddig a Körúti Színház és a Pesti Művész Színház előadásában láthatott a nézőközönség. Legutóbb, még január végén az utóbbi társulat lépett fel a „Maga lesz a férjem” c. zenés vígjátékkal. Febuár 19-én következik a „Miért nem marad reggelire?” ismét a Körúti, március 18-án pedig a „Lili bárónő” a Pesti Művész Színház jóvoltából.

Szórakoztató színház

Azt a potenciált és kapacitást használjuk ki, hogy pótszékekkel együtt megközelítőleg 350 ember tud egy-egy alkalommal beülni a színházi előadásokra” – mondta lapunknak Labancz Roland (Szövetség) polgármester, aki egyben emlékeztetett, a járvány által sújtott két évet nem számolva mintegy évtizede láthatóak rendszeresen színházi előadások a községben. Többek között vendégül látták már az itthoni társulatokat, így a Thália és a Jókai Színházat, de ugyancsak fellépett már náluk az Ifjú Szívek is.

Igyekszünk vidámabb, könnyedebb darabokat elhozni Bátorkeszire, hogy ellensúlyozzuk a mostani társadalmi helyzetet, kicsit feledtetve az emberekkel a gondokat”

tette hozzá a polgármester. Elmondta azt is, hogy a környékbeli községekből is vannak nézőik. Ez egyben azt jelenti, hogy egy-egy produkcióra nagyon gyorsan, akár már az előadás beharangozása utáni másnapra is elfogynak a jegyek, amelyeket igyekeznek elérhető áron kínálni. Általában és értelemszerűen tavasszal, ill. ősszel zajlanak „nagy fordulatszámon” az előadások havi, de akár gyakoribb rendszerességgel is.

Korszerű kultúrház

Ami az adottságokat illeti, karnyújtásnyira van attól Bátorkeszi, hogy maradéktalanul felújított kultúrháza legyen. 2019-ben újult meg egy jelentős beruházás nyomán a kultúrház és környéke. Az újabb nagy lépésnek pedig lassan minden feltétele teljesül. Még az ősz végén derült ki, hogy az önkormányzat sikeresen pályázott a nagyterem felújítására a kulturális minisztériumnál. Több mint 155 ezer euróból újulhat meg a nézőtér, ill. a világítás, a színpad, a fény- és hangtechnika is korszerűsödik. Labancz Roland elmondta, a vonatkozó szerződést már aláírták a szaktárcával, jelenleg a kivitelezőt keresik. Elképzelhető, hogy már az őszi szezonra elkészül a nagyterem. Emellett az önkormányzat önerőből végzik a színészöltöző felújítását.

Regionális központ

Bátorkeszi ezt a potenciált kihasználva kulturális szempontból is egy regionális központ lehet. Ez nem titkolt célunk. Van egy új egészségügyi központunk, az emberek ebben a vonatkozásban is járnak ide a környékről. Végül van egy középiskolánk is. Egy ilyen hármas tengelyt próbáltunk így megcélozni, hogy

az iskola-, az egészségügy és a kultúra terén is regionális központi jelleget próbálunk elérni”

zárta az önkormányzat vezetője.

Read More

Post Comment