Search by category:
Egyéb kategória

Feloszlik a ska-punkot játszó Russkaja

Feloszlik a ska-punkot játszó Russkaja

Havran Kati

2023. 02. 07., k – 14:44

A héttagú formáció a csapat tagjainak biztonságát tartja szem előtt, akiket folyamatos támadások érnek az ukrajnai háború kitörése óta. Emellett nem szeretnék tovább folytatni azt a stílust, amely szatirikus módon használja a szovjet szimbólumokat és az orosz nyelvet.

Az egy nőből és hat férfiból álló bandának egyébként orosz és ukrán tagja is van – a banda frontembere Moszkvában született, a basszusgitárosuk ukrán. A Russkaja 18 évvel ezelőtt alakult Bécsben, és az általuk megteremtett műfaj – melyet ők maguk „orosz turbó polka metálként” jellemeztek – nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban.

A banda a Facebook-oldalán tette közzé feloszlásának indokát: ahogy írták, az ukrajnai háború óta folyamatos támadások érték őket. Oroszpártinak nevezték a formációt, sőt, olyan üzeneteket kaptak, melyben orosz terroristáknak titulálták őket, pedig – hangsúlyozzák – ennek épp az ellenkezőjét képviselik. „Az Ukrajnában zajló, Oroszország által 2022. február 24-én indított háború lehetetlenné tette számunkra, hogy olyan imidzzsel és stílussal folytassuk, amely szatirikus módon használja a szovjet szimbólumokat és nyelvet” – írja a formáció a közösségi médián.

A Russkaja tagjai szerint az ukrajnai háború vége nincs kilátásban, de ha a közeljövőben a háború mégis véget érne, „a szovjet ábrázolás és stílus már örökre sérült” – fogalmazott a zenekar. A háború kitörését követően turnézott ugyan a zenekar, de egyértelművé tette, hogy a tagok Ukrajna pártján állnak. Több daluk szövegét is átírták, de mostanra  keserűvé vált mindaz, ami egykor humorosnak hatott a dalszövegeikben, és nem tudnak úgy színpadra állni, hogy ne érezzék ezt a keserűséget: „mostanra minden dalszövegünknek megváltozott az értelme, és a zenekar egyetlen tagja sem akarja ezt képviselni, hiszen a háborúval, a halállal, a bűnnel és a kiontott vérrel kapcsolódtak össze” – írja a banda.

Read More

Post Comment