Search by category:
Egyéb kategória

Likvidálni kellett a teljes baromfiállományt

Likvidálni kellett a teljes baromfiállományt

Tornyai Bianka

2023. 02. 07., k – 11:21

Rétimajor |

Csak a szárnyasokra veszélyes, H5N1-vírus miatt kellett a rétimajori baromfiudvar összes egyedét likvidálni. A háztáji baromfiállomány védelme érdekében meg kell akadályozni, hogy a vadmadarak bejussanak az udvarokba.

Közel 5700 baromfit, köztük tyúkokat, kacsákat, pulykákat és csirkéket kellett a múlt héten elpusztítania az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) munkatársainak a Rétimajoron (Lúčny Dvor) felbukkant madárinfluenza-vírus miatt.

„A betegséget egy magasan patogén vírus, a H5N1 szerotípus okozta, amely csak a szárnyasoknál okoz megbetegedést. A Galántai járásban ez az első eset nagytenyészetben. A farmon a betegség a tyúkoknál jelent meg, három nap leforgása alatt az egész fertőzött állomány, 1530 példány elpusztult. A betegség megfékezése végett hivatalunk elrendelte az egész állomány, összesen közel 5700 kacsa, pulyka, csirke és a megmaradt tyúkok likvidálását, továbbá alapos fertőtlenítést, és 3 km-es védelmi, valamint 10 km-es megfigyelési körzetet hozott létre a farm körül, melyekben elrendelte a szárnyasok összeírását. Tájékoztattuk a lakosságot a madárinfluenza megelőzésének módjáról, illetve a szabályok alapján megtiltottuk ezekben a körzetekben a szárnyasok szállítását”

– tájékoztatta lapunkat Palágyi Ilona állatorvos, a Galántai Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet munkatársa.

A szakember kifejtette, elég, ha egy vírushordozó vadmadár elrepül a lakott területen lévő baromfiudvar fölött, ürülékével vagy orrváladékával be tudja juttatni a vírust a háztáji szárnyasok közé, illetve a széllel is terjed. Mindenképpen tanácsos szerinte befedni az udvaron tartott szárnyasokat, legalább hálóval védeni őket, megakadályozni, hogy a madarak kapcsolatba kerüljenek más szárnyasokkal, hogy ezzel csökkentsék a vírus terjedését.

„A téli hidegekben gyakran keresnek élelmet a hattyúk, a gémek a repcetáblákban, de mindig a víz közelében maradnak. Ezért fontos, hogy a vizek közelében élő gazdák fokozottan odafigyeljenek arra, hogy ne juthassanak a vadmadarak a portájukra. Eddig a verebek és a galambok között egyetlen vírusos esetet sem mutattak ki, a H5N1-vírus a hattyúknál jelent meg”

– részletezte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha valaki betegséget vagy elhullást észlel a madarak között, először a legközelebbi állatorvost értesítse, ugyanis számos más betegség is előfordulhat a madarak körében.

„Ilyenkor az emberek megijednek és gyakran elhamarkodottan, tévesen riasztják a járási állategészségügyi hivatalt, nagyon megnehezítve az alkalmazottak munkáját. A megfelelő eljárás az, hogy az állatorvos megállapítja a betegség okát és szükség esetén értesíti intézményünket”

– tette hozzá Palágyi Ilona.

A tenyészetek védelmével kapcsolatos részletes információk megtalálhatók az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet honlapján: https://www.svps.sk/zvierata/choroby_chripka_ochrana_chovov.asp.

A védelmi körzet Jánosháza, Pusztafödémes-Rétimajor, a megfigyelési körzet Pusztafödémes, Ábrahám, Páld, Vedrőd, Csataj, Vedrődújfalu, Igrám, Magyargurab, Újvilágmajor, Réte, Boldogfa, Szenc, Királyfa, Egyházfa, Zonctorony, Hegysúr, Nagyborsa, Szigetmajor, Jóka, Illésháza, Nagyfödémes, Nemeskosút, Diószeg és Kismácséd településeket érinti.

 

Read More

Post Comment