Search by category:
Egyéb kategória

A hét receptje

A hét receptje

Horváth Bianka

2023. 02. 08., sze – 11:36

Főzési tippek a hétre

Fánk mogyorós almával és karamellel

30 perc

Hozzávalók (10-15 darabhoz): 30 ml víz, 175 g meleg tej, 25 g élesztő, 1 tojás, 40 g olvasztott vaj, 45 g porcukor, 350 g sima liszt, csipetnyi só, olaj a sütéshez. A mogyorós almákhoz: 2 alma, 1 ek. vaj, egy marék pirított mogyoró, csipetnyi fahéj. A karamellhez: 150 g porcukor, 100 ml tejszínhab, 1 ek. vaj.

1.: Egy tálban keverjük össze a langyos vizet, a tejet, az élesztőt és a cukrot, majd hagyjuk felfutni az élesztőt. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, a lisztet és a sót a kovászhoz, és dolgozzuk össze sima, rugalmas tésztává. Hagyjuk egy órán át kelni.

2.: A megkelt tésztát tegyük át egy lisztezett deszkára, nyújtsuk ki, és szaggassuk ki a fánkokat. Takarjuk le őket egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy tovább keljenek.

3.: A fánkokat forró olajban süssük aranyszínűre. Terítsük őket papírtörlőre, hogy az olaj lecsöpögjön.

4.: Közben készítsük el az almát: a megtisztított almát vágjuk kisebb kockákra, és egy evőkanál vajban karamellizáljuk. Adjuk hozzá az apróra vágott diót, és melegítsük újra.

5.: Készítsük el a karamellt is. Amikor a hevített cukor szép karamellás színt kapott, öntsük hozzá a felmelegített tejszínt, keverjük jól össze, majd dolgozzuk bele a vajat is. Hagyjuk a karamellt egy kicsit hűlni.

6.: Vágjuk félbe a fánkokat. Az alsó részre helyezzük a diós almát, locsoljuk meg karamellel, és fedjük be a felső résszel. Öntsük le az egészet karamellel, díszítsük tört mogyoróval.

Read More

Post Comment