Search by category:
Egyéb kategória

Korszerű autóbusz-pályaudvar és utastájékoztatás lesz Érsekújvárban

Korszerű autóbusz-pályaudvar és utastájékoztatás lesz Érsekújvárban

Száz Ildikó

2023. 02. 08., sze – 12:19

Érsekújvár |

A nagyszabású városfejlesztési terveket önerőből a járási székhelyen sem tudják megvalósítani. Korszerű központi autóbusz-pályaudvar építését és utastájékoztatási rendszer bevezetését tervezik, ami komfortosabbá tenné a tömegközlekedési eszközöket használók mindennapjait.

A vasútállomás közelében tervezett központi megállóhelyen az Érsekújvárba utazók, vagy a városon átutazók könnyebben eligazodnának, színvonalasabban parkolnának és biztosan nem késnék le a csatlakozást.

Csókolj és utazz

A testület még az utolsó tavalyi ülésén határozatot fogadott el a beruházással kapcsolatos támogatási kérvény benyújtásáról. Az önkormányzati lap tájékoztatása szerint az első szakaszban megépülhetne a 18 peronos fedett autóbusz-pályaudvar. Két parkoló építését tervezik a közelben. Az egyik a 23 férőhelyes Kiss&Ride parkoló, amelynek magyar fordítása a csókolj és utazz. Jelentús közlekedési csomópontokon kialakított létesítményről van szó, ahol a gépjárművek félreállhatnak, míg az utasok kiszállnak. A másik egy 76 férfőhelyes Park&Ride parkoló lesz, ami annyit jelent hogy parkolj és utazz, azaz a gépkocsival érkezők kényelmesen átszállhatnak autójukból a tömegközlekedési eszközökre. A projekt második szakaszában az autóbusz-pályaudvar információs rendszerét építik ki, hogy áttekinthetőbbé váljon a vasúton érkezők és az autóbusszal közlekedők számára a megfelelő csatlakozás kiválasztása. Az Integrált közlekedési csomópont Érsekújvárban projekt megvalósítása mintegy 194 ezer euróba kerül. A város tájékoztatása szerint 137 448 euró vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatást kérnek erre a célra. Érsekújvár önrésszel járul hozzá a beruházáshoz és a kiegészítő munkálatokat is vállalja. A központi autóbusz-megállót kerékpárúton is elérik az utasok. A fenntartható városfejlesztést támogató projekt keretében az előkészítési fázisban, a tervdokumentáció kidolgozásában is támogatják a várost. Érsekújvár az Érsekújvár-Komárom fenntartható városfejlesztési térség (UMR) része. A képviselő-testület a 2022. decemberi ülésén jóváhagyta az önkormányzat 7 450 euróra vonatkozó, vissza nem térítendő hozzájárulási kérvényének a benyújtását a tervdokumentáció kidolgozására. A dokumentáció elkészítésének becsült időpontja a kérvény jóváhagyását követően a 2023-as év” — áll az önkormányzati lap tájékoztatásában.

Sportkomplexum és parkok

Érsekújvárban ebben az évben folytatják a Sziget parkerdőben lévő sportkomplexum felújítását. Megújul a tervek szerint a Majzon tér, valamint a Thain János Múzeum közelében lévő park és a Jedlik Ányos park, amelyet már korábban fásítottak. A munkahivatal és a régi kórház között található Híd utcai alapiskolánál a közlekedési helyzet megoldásához lesz szükség új tervdokumentációra, ez az érsekújvári szakasz az egyik legfrekventáltabb a városban. Az oktatásügyi tárca felhívására is reagált az önkormányzat, mivel nagy szükség van a meglévő városi óvodák kapacitásának a bővítésére. A Folyópart utcai óvodában két éven belül egy újabb osztály megnyitását tervezik. 

Felújítják az öltözőket

A városi Novovital cég a főtéri kultúrházban tervezi a régi öltözők és szociális helyiségek felújítását. A városi hivatal tájékoztatása szerint a kultúrház első emeleti termeiben kifestik az öltözőket és a mosdókban lecserélik a vízvezetéket. Négy új öltözőt kapnak a Ganczner László Stadion bejáratánál a sportolók is. Érsekújvárban a főtér mindkét oldalán befejeződtek a felújítási munkálatok, már csak a városháza előtti, környezetbarát vízgyűjtő, illetve csapadékmegtartó berendezést kell befejezniük. Olyan nedvességet áteresztő, speciális anyaggal dolgoznak a munkások, aminek köszönhetően a csapadék nem folyik rá az utakra, hanem beszivárog a talajba. A főtéri és a városháza előtt vízgyűjtők üzembe helyezésével csökkenti a város a virágágyások és utak öntözésével kapcsolatos kiadásokat, a projektet a Környezet minősége operációs program támogatásával valósítják meg.

Read More

Post Comment