Search by category:
Egyéb kategória

Nem megoldás a kamatcsökkentés

Nem megoldás a kamatcsökkentés

Kulcsár Péter

2023. 02. 08., sze – 19:29

2007 októberében különös esemény történt. A Fed hosszú idő után először csökkentette a kamatlábakat, aminem is lehetett volna kedvezőbb a részvénypiacok számára. A Fed félszázalékos csökkentést harangozott be a piaci stabilitás elősegítése érdekében, és megígérte, szükség esetén még lejjebb faraghatja.

A részvénypiacok ujjongtak, és a részvények válaszul új történelmi csúcsokat döntögettek. A befektetők tele voltak várakozással, és abban bíztak, hogy a központi bank szertefoszlatja a borúlátásukat. Az optimizmus azonban hamarosan szembekerült a valósággal. Bár a részvénypiacok új csúcsokat értek el, hamarosan hanyatlani kezdtek, és csak hat évvel később voltak képesek meghaladni ezeket a rekordokat.

A pénzügyi malmok lassan, de biztosan őrölnek. Bár a laikusok és a szakmai közvélemény szerint a 2008-as nagy pénzügyi válság csupán a Lehman Brothers szeptemberi összeomlásának következménye volt, attól az még a 2007 nyarán kezdődött nagyon hosszú, a pénzpiac szélsőséges mozgásaival fűszerezett eseménysorozat következtében alakult ki, amely végül arra kényszerítette a Fedet, hogy már 2007 őszén kamatcsökkentést hajtson végre.

2007 végére az USA gazdasága recesszióba került. 2008 tavaszán pedig a Bear Sterns, egy nagy amerikai bank már összeomlott. A Fed tisztviselői mindvégig azzal nyugtatták a piacokat, hogy mindent kézben tartanak. Nem tartottak. A kamatcsökkentések nem segítettek, ahogyan a 2007 végén indított számtalan új likviditásnyújtási program sem.

2023 elején a pénzügyi piac hasonló helyzetben van, mint 2007 végén volt, bár a mostani problémák valószínűleg kevésbé súlyosak. A valóság azonban elszomorító: lassul a gazdaság, és magasak a meglévő adósságok refinanszírozásának költségei.

Az idei januári adatokkal ellentétben a hosszú távú tendencia egyértelmű: az elmúlt évben az amerikai munkaerőpiac stagnált. A 2021-es fellendülés után megállt, és az óriási elbocsátások bejelentése arra utal, hogy 2023-ban minden a hanyatlásról fog szólni. A munkaerőpiac januári alakulása nagy valószínűséggel csak anomália, amely nem befolyásolja jelentősen a hosszú távú tendenciát.

A központi bankárok tisztában vannak ezzel. És kezdenek aggódni. Az infláció a vártnál sokkal jobban csökken, ugyanakkor a gazdaság a decemberi mutatók ellenére is rendkívül bizonytalannak tűnik, még nem sikerült visszafordítani a negatív trendet. Minél tovább maradnak magasak a kamatlábak, annál nehezebb lesz a helyzet a rekordösszegű adósságot felhalmozó hitelfelvevők számára. 2023 nehéz év lesz a pénzügyi piacok számára. A sok optimizmus és a hosszú idő után most januárban tapasztalt javulás ellenére a pénzügyi piacok ingatag lábakon állnak. Az a meggyőződés, hogy elég egy kamatcsökkentés, és a világ újra rózsás lesz, nem felel meg a makrogazdasági valóságnak.

A szerző a Trend főszerkesztője

Read More

Post Comment