Search by category:
Egyéb kategória

Az év egyik leghidegebb éjszakáján vagyunk túl

Az év egyik leghidegebb éjszakáján vagyunk túl

Mészáros Richárd

2023. 02. 09., cs – 15:45

Poprád |

Az év egyik leghidegebb éjszakáján vannak túl az ország lakosai, miután tegnapra virradóra Szlovákia egyes területein még -20 Celsius foknál is hidegebb volt. A kimondottan hideg éjszakát azonban egy gyönyörű naplemente előzte meg, melyet többek között a Magas-Tátra közelében élők, illetve a hegyvonulat mentén autózok is élvezhettek napnyugtakor.

Az alacsony hőmérséklet miatt elrendelt másodfokú riasztás tegnap (csütörtök) délutánig volt érvényben Besztercebánya, Breznóbánya (Brezno), Gyetva (Detva), Zólyom (Zvolen), Poprád, Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) és Rózsahegy (Ružomberok) járásokban. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) több napon át figyelmeztette az ország lakosait.

Annak ellenére, hogy már kevesebb mint két hónap múlva véget ér a téli időszak, a cseh meteorológusok hétvégi figyelmeztetése szerint a legrosszabb még hátravan. Azt állítják, hogy két év után ismét megérkezik térségünkbe az általuk csak keleti bestiaként nevezett lehűlés, mely Európa túlnyomó részének éghajlatát egy időre ismét drasztikusan megváltoztatja. A változás szerintük kemény, akár mínusz 20 Celsius-fok körüli fagyokat hoz magával. A szakértők szerint ez a múlt héten kezdődött sztratoszférikus felmelegedésnek köszönhető idézték a Daily Echo brit hírportál szavait a csehek.

A keletről érkező áramlat nyilvánvalóan játékban van. Már most tudjuk, hogy a hőmérséklet jóval az átlag alá fog zuhanni” – vélik a meteorológusok.

Az SHMÚ is kemény fagyok kezdetéről számolt be vasárnap (február 5-én), a hosszútávú előrejelzések szerint pedig napokon belül beigazolódhat a brit meteorológusok jóslata is.

Read More

Post Comment