Search by category:
Egyéb kategória

Jelentős változás előtt a komáromi parkolási rend

Jelentős változás előtt a komáromi parkolási rend

Vataščin Péter

2023. 02. 09., cs – 18:44

Komárom |

A lakótelepi parkolás rendezése lesz az egyik legkeményebb dió, mert már tarthatatlanok az állapotok. Az önkormányzat célja, hogy minden háztartásra jusson egy díjmentes parkolóhely az esti óráktól kezdve egészen hajnalig.

A parkolási rendről szóló sajtótájékoztatót Keszegh Béla (független) polgármester néhány sokatmondó adattal kezdte: a rendszerváltás óta megháromszorozódott a személygépjárművek száma. A Komáromi járásban 2022 utolsó napján a rendőrség adatai szerint 77366 járművet tartottak nyilván, amely 5880 autóval több, mint ami 2019 szeptemberében volt az adatbázisukban. Míg 2002-ben 0,8 személygépkocsi jutott egy háztartásra, addig ez a mutató ma már 1,6.

Új rend a lakótelepeken

Az intenzíven gyarapodó autószám elsősorban a lakótelepeken okoz komoly fejfájást a helyieknek. A szokványos munkaidő végeztével gyorsan betelnek a parkolóhelyek, amelynek következtében sokan például csak a lakótömbjüktől távol vagy esetleg szabálytalan módon kénytelenek letenni a járművüket. Az önkormányzat célja, hogy minden család rendezetten, gyakorlatilag ingyen, legfeljebb minimális regisztrációs díj ellenében egy autóval parkolhasson a lakóhelyén – szögezte le Keszegh.

Jelenleg intenzív munka folyik a városházán, a jövő heti képviselő-testületi ülésen is előkerül majd a kérdés. A város illetékesei például Trencsénbe is elutaztak, hogy felmérjék, miként működik az ottani, országszerte mintaadónak tartott rendszer. Komáromban különböző zónák kialakítására lehet számítani, amelyeket csak az esti óráktól egészen reggelig szabályoznának – vagyis amikor a legtöbb autó özönli el a lakótelepeket. A szolgálati gépkocsik, taxik és furgonok ekkor kitiltásra kerülnek az adott zónából. „Ha pedig valakinek három autója van, az fizessen” – mondja a polgármester, hozzáfűzve, hogy ez egy progresszív rendszer lesz, vagyis ha valaki valamiből többet használ (jelen esetben: teret), az többet is fizet.

„Nyilvánvalóan ezzel belenyúlunk bizonyos komfortzónákba. Teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy először a népharagot hozza magával bármilyen szabályozás – de az emberek egy idő után belátják, hogy a változás az ő érdeküket szolgálja”

– tette hozzá Keszegh. Fontos kitétel az is, hogy az állandó lakhellyel nem rendelkező, de a lakótömbökben élő (például azokban albérlő) személyeknek is fizetniük kell majd – amely azt jelenti, hogy át kell jelentkezniük ezekre a címekre. A befolyt összegeket visszaforgatják majd a rendszerbe, amely azt jelenti, hogy ennek segítségével építenek ki új parkolóhelyeket – amelyekre egyébként csak idén 150 ezer eurót szán a város. Ugyanakkor szem előtt tartják, hogy ezek a lépések nem mehetnek a zöldterületek kárára. Továbbá az ingyen városi buszjáratok és a kerékpáros közlekedés fejlesztésével is igyekeznek alternatívát biztosítani az autóközlekedéssel szemben. A tesztüzem valószínűleg még ebben az évben elindulhat valamelyik lakótelepen. A rendszert a városi rendőrség fogja felügyelni.

Belváros és mozgáskorlátozottak

Ami a belvárosi parkolást illeti, valószínűleg átértékelik majd a díjszabásokat. A parkolási rendszer a szkvélemények szerint akkor jó, ha a helyek 10-20%-a mindig szabadon van, az áremeléssel ezt szeretnék elősegíteni – ám Keszegh Béla szerint a jelenlegi zónák határaihoz nem nyúlnak hozzá.

A városi rendőrség által a nyilvántartott 212 címet végigjárva emellett felülvizsgálják a mozgáskorlátozott személyeknek nyújtott kedvezményeket is. Ennek az az oka, hogy egy-egy esetben megesett, a már elhunyt személy kedvezményeit vették igénybe a hozzátartozók, mások pedig jogtalanul használták a mozgáskorlátozottságot jelölő emblémát az autóikon.

Read More

Post Comment