Search by category:
Egyéb kategória

Nagyszombat megye képviselői felelőtlennek tartják Káčer kijelentéseit

Nagyszombat megye képviselői felelőtlennek tartják Káčer kijelentéseit

Mészáros Richárd

2023. 02. 09., cs – 14:43

Jozef Viskupič, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat (TTSK) elnöke és Berényi József megyeelnök-helyettes és MKP-alelnök nagyon felelőtlennek nevezte Rastislav Káčer ügyvezető külügyminiszter kijelentéseit Magyarország Szlovákiával szembeni esetleges területi igényeiről. Ezt csütörtökön közölték egy közös állásfoglalásban, miközben mindketten aktív résztvevők a Régiók Európai Bizottságának brüsszeli ülésén.

„Úgy gondoljuk, hogy a külügyminiszter feladata a konfliktusok kezelése, nem pedig ezek létrehozása” – közölték a TTSK képviselői. Elutasítják a magyar kártya előhúzását.

Nagyszombat megye közvetlen szomszédja Magyarországnak, és két déli járásában a lakosok magyar nemzetiségűnek tartják magukat. A Dunaszerdahelyi járásban 68,65, a Galántai járásban pedig 31,1 százalék tartja magát magyar nemzetiségűnek.

Káčer a Markíza televízió Na telo plus műsorában elképzelhetőnek tartotta, hogy ha Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor fennállna a veszély, hogy Szlovákiának területi követelésekkel kellene szembenéznie Magyarország részéről.

Kijelentéseit Igor Matovič, az OĽaNO elnöke és Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő is bírálta. Ezt felelőtlen lépésnek és szándékos félrevezetésnek tartják. Felszólították Káčert, hogy kérjen bocsánatot.

Rastislav Káčer külügyminiszter kijelentette, senkitől sem fog bocsánatot kérni azért, mert védi hazája érdekeit, és hozzátette, szavai egy konkrét politika kritikáját jelentették. Szerinte ez nem nemzetek közötti konfliktus. Hangsúlyozta: nem a magyarokat bírálta.

Kapcsolódó cikkünk

Rastislav Káčer külügyminiszter nem tesz eleget Igor Matovič (OĽaNO) és Gyimesi György (OĽaNO) felszólításának, és nem kér bocsánatot Magyarországtól.

Káčer a Markíza Televízió Na telo plus című kedd esti műsorában úgy nyilatkozott, hogy ha Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor az fenyegetne bennünket, hogy Magyarország területi igényekkel lépne fel. „Ha Vlagyimir Putyin sikeresebb lett volna, és ma már a keleti határainkon lenne, azt hiszem, ma már közvetlenül ilyen követelésekkel szembesülnénk. Sajnos” – válaszolta arra a kérdésre, fenyeget-e a veszély, hogy Magyarország az elkövetkező években területi követeléseket támasztana Szlovákiával szemben. Káčer szerint téma lehet a magyar követelések lehetősége.

A kijelentést követően Matovič és Gyimesi szerdán határozott bocsánatkérést követelt Magyarország irányában. Sajtótájékoztatójukon Káčert a „józan” Ján Slotának nevezték.

„Külügyminiszterré neveztek ki, és az államfő később engem bízott meg a feladattal. Senkitől sem fogok bocsánatot kérni azért, mert védem a hazám érdekeit. Hogy Szlovákia területi integritását, szuverenitását és szabadságát diplomáciai erőfeszítéseink szent gráljának tartom” – reagált Káčer a közösségi hálón.

„Nem a magyarokat kritizálom. Nekem is nagyon jó magyar gyökereim vannak, öt évig éltem Magyarországon, jól értek magyarul, szeretem a magyarokat. Ez nem a nemzetek konfliktusa. Ez egy konkrét politika kritikája. Azé a politikáé, amely abból az országból, amely az 1990-es évek elején a régió demokráciáért folytatott küzdelem vezetőjéből mára fekete lyuk lett Európai politikai térképen, és Putyin európai érdekeinek trójai falova” – írta Káčer a Facebookon közzétett bejegyzésében.

„Aki Mečiart kritizálta, nem volt Szlovákia ellensége. Mečiar nem volt egyenlő Szlovákiával, ahogy Orbán sem Magyarországgal. Matovič egy senki, és fogalmam sincs, ki az a Gyimesi, csak találgatni tudok. Ezer éve élnek itt együtt szlovákok és magyarok, és ez ezután is így lesz. Hiszek a harmóniában” – tette hozzá Káčer.

(TASR, Denník N)

Kapcsolódó cikkünk

Rastislav Káčer kijelentései miatt berendelte a szlovák nagykövetet Menczer Tamás magyar külügyi államtitkár.

Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen

– közölte az államtitkár a Facebook-oldalán.

Káčer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Káčer miniszter úrnak

 – írta a bejegyzésben

Menczer Tamás azt mondta Szlovákia budapesti nagykövetének, hogy Rastislav Káčer mondatai „elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok”, egyúttal hozzátette, a magyar-szlovák kapcsolatok a V4-es szövetségen belül vannak annyira erősek, hogy „túlélik az olyan figurákat, mint a szlovák külügyminiszter”.

Káčer a Markíza televízió politikai vitaműsorában kedden arról beszélt, Magyarország akár területi igénnyel léphet fel Szlovákiával szemben. „Ha Vlagyimir Putyin sikerrel járt volna és most a keleti szomszédunk lenne, akkor ma ilyen igényekkel néznénk szembe” – jelentette ki a tárcavezető arra utalva, ha Oroszország ukrajnai inváziója Moszkva sikerével ért volna véget, akkor Magyarország bejelentette volna a területi igényét Szlovákiával szemben. „Ez most is téma” – tette hozzá Káčer. A tárcavezető szerint titkosszolgálati dokumentumokkal rendelkezik, amelyek ezt bizonyítják.

Read More

Post Comment