Search by category:
Egyéb kategória

Fico: Heger Zelenszkijnek tett ígérete alkotmányellenes

Fico: Heger Zelenszkijnek tett ígérete alkotmányellenes

Kulcsár Péter

2023. 02. 10., p – 13:16

Robert Fico (Smer) kijelentette, Eduard Heger (OĽaNO) megbízott kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek tett ígérete a MiG-29-es vadászgépek kapcsán alkotmányellenes.

A Smer elnöke szerint mivel a szlovák kormány a decemberben kezdeményezett bizalmi szavazáson megbukott, így nem rendelkezik elegendő hatáskörrel a bel- és külpolitikai kérdésekben történő döntéshozatalra.

A kormánynak nincs felhatalmazása egy ilyen döntéshez még akkor sem, ha a köztársasági elnök a beleegyezését adta

– mondta Fico.

A Smer egy olyan határozatot akar keresztülvinni a parlamenten, amely révén a plénum alkotmányellenességre hivatkozva ellenezhetné a fegyverek, vadászgépek, hadianyagok és katonai eszközök Ukrajnába történő szállítását.

A Mig-29-es vadászgépek Ukrajnának való átadására vonatkozó kérést a Republika is elutasítja. A párt képviselői úgy vélik, a kormánynak nincs sem felhatalmazása, sem hatásköre arra, hogy „elajándékozza Szlovákia tulajdonát”.

Mind a Republika, mind a Smer álláspontja szerint Eduard Hegernek inkább azt kellene kinyilvánítania, hogy Szlovákia igyekszik hozzájárulni a béke megteremtéséhez; a vadászgépek átadását felelőtlennek és az ország biztonságára nézve veszélyesnek minősítették.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács ülése után hivatalosan is azt kérte Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető szlovák kormányfőtől, Szlovákia a MiG–29-es vadászgépeinek átadásával segítse az orosz invázió elleni önvédelmüket. Heger szerint erre van lehetőség, de a katonai segítségnyújtás ezen formájáról még otthon is egyeztetniük kell.

Read More

Post Comment