Search by category:
Egyéb kategória

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint olyan feltételeket kell teremteni, hogy Oroszország soha többé ne tudja megtámadni Ukrajnát

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint olyan feltételeket kell teremteni, hogy Oroszország soha többé ne tudja megtámadni Ukrajnát

Mészáros Richárd

2023. 02. 13., h – 20:45

Ukrajna győzelme nemcsak területeinek felszabadítását jelenti, hanem olyan feltételek megteremtését is, az ukrán fegyveres erők olyan szintű megerősítését, hogy Oroszországnak soha többé ne legyen lehetősége megtámadni Ukrajnát – jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka abban a hétfői telefonbeszélgetésében, amelyet Christopher Cavoli amerikai tábornokkal, az Egyesült Államok Európában állomásozó egységeinek, illetve a NATO európai egységeinek parancsnokával folytatott.

Zaluzsnij tájékoztatása szerint megvitatták a nemzetközi katonai szállítmányok Ukrajnába juttatásának kérdéseit, és beszéltek az ukrán katonáknak a partnerországok területén történő kiképzéséről. Az ukrán főparancsnok értékelte amerikai kollégájának az orosz-ukrán háború frontján kialakult hadműveleti helyzetet és ismertette a tervezett lépéseket.

„Köszönöm Cavoli tábornoknak a helyzet mély megértését és a győzelmünket közelebb hozó jelentős erőfeszítéseit” – idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál Zaluzsnijnak a közösségi oldalain nyilvánosságra hozott közleményéből.

Az ukrán vezérkar hétfő esti helyzetjelentésében azt írta: értesülései szerint Donyeck megyében a közelmúltban mozgósított orosz katonák gyakran megtagadják a támadásra adott parancsot. Emiatt gyakorlóterekre küldik őket, ahol további kéthetes kiképzést kapnak, majd támadóalakulatokat hoznak létre belőlük a stratégiai fontosságú Avgyijivka település elleni hadműveletekre. Az orosz megszállás alatti Luhanszk városban pedig a nagyszámú sebesült katonát a helyi szülészeti kórházban látják el. Emellett a 3-as számú gyermekkórház egyes helyiségeit is katonai kórházzá alakították át – írta jelentésében a kijevi katonai vezetés.

A vezérkar legfrissebb hétfői összesítése alapján az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége mostanra hozzávetőleg meghaladta a 138 ezret. Vasárnap mintegy 560 orosz katona halt meg az ukrajnai harcokban – tették hozzá.

A Herszon megyei kormányzói hivatal közben arról adott hírt, hogy az orosz erők hétfőn tüzérséggel lőtték a megyeszékhelyt, Herszont, aminek következtében az egyik vállalkozás gyártóbázisa megsemmisült, egy munkás pedig életét vesztette.

Az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Dánia már átadta Ukrajnának a megígért 19 Caesar önjáró tarackot, és közösségi oldalain közzétette azokat a felvételeket, amelyeken a katonai járművek láthatók már Ukrajnában.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő hétfőn reagált Silvio Berlusconinak, a Hajrá Olaszország (FI) párt – az olasz kormánykoalíció egyik tagja – elnökének kijelentésére, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felelős a háborúért. A szóvivő szerint az orosz propaganda terjesztésével Olaszország exminiszterelnöke arra buzdítja Oroszországot, hogy folytassa Ukrajna elleni bűncselekményeit. „Berlusconi értelmetlen vádjai az ukrán elnök ellen Putyin orosz diktátor iránti hűségét próbálják demonstrálni” – írta közleményében Nyikolenko.

Read More

Post Comment