Search by category:
Egyéb kategória

Derűlátóbb brüsszeli előrejelzés a szlovák gazdaságnak

Derűlátóbb brüsszeli előrejelzés a szlovák gazdaságnak

Molnár Iván

2023. 02. 13., h – 16:36

Pozsony |

A kormány energiaárakkal kapcsolatos intézkedéseinek köszönhetően Szlovákia idén a vártnál gyorsabb gazdasági növekedésre számíthat – derül ki az Európai Bizottság (EB) hétfőn közzétett téli időközi gazdasági előrejelzéséből, amely szerint az árak tovább nőnek majd, de lassabban, mint tavaly.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint Szlovákia gazdasági teljesítménye idén 1,5, jövőre pedig már 2 százalékkal nőhet. Szlovákia ezzel idén az Európai Unió negyedik leggyorsabb növekedését tudhatja magáénak, csak Írország, Málta és Románia előz meg minket.

Beavatkozott a kormány

„A vártnál gyorsabb növekedés elsősorban a kormány energiaválsággal kapcsolatos intézkedéseinek köszönhető, amelyek célja az emelkedő energiaárak háztartásokra és vállalkozásokra gyakorolt negatív hatásainak az enyhítése” – áll a most közzétett előrejelzésben. Az Európai Bizottság arra számít, hogy a kormányzati intézkedések segítenek elkerülni a lakossági fogyasztás csökkenését. A szlovákiai export várhatóan idén és jövőre is növekedni fog, ami lehetővé teszi az ellátási problémák enyhülését. A Bizottság előrejelzései szerint idén azonban az uniós források is jelentős mértékben hozzájárulnak a beruházások növekedéséhez.

Recesszió lefújva

Szlovákia exportorientált ország, így rendkívül fontos, hogy az uniós gazdasági partnereink is jól teljesítsenek, enélkül ugyanis csökkenhet a szlovákiai termékek iránti kereslet. A jó hír e tekintetben, hogy Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos szerint az Európai Unió gazdasága idén elkerüli a recessziót. „Csaknem egy évvel az Oroszország indította ukrajnai háborút követően az Európai Unió gazdasága az ősszel jelzettnél jobb alapokkal kezdte meg a 2023-as évet. Ezért a téli időközi előrejelzés az idei évre vonatkozó uniós növekedési kilátásokat 0,8 százalékra, az euróövezetben 0,9 százalékra emeli, az őszi előrejelzésben prognosztizált 0,5, illetve 0,6 százalékos növekedéssel szemben” – tette hozzá Gentiloni. Szerinte az ellátási források folyamatos diverzifikációja és a fogyasztás csökkenése miatt a gáztartalékok szintje az elmúlt évek szezonális átlaga felett, a nagykereskedelmi gázárak pedig jóval a háború előtti szint alatt maradtak, ami javította az idei év növekedési kilátásait.

Folytatódik a drágulás

Szlovákiában az infláció üteme – elsősorban a magas energia- és élelmiszerárak miatt – tavaly éves szinten 12% fölé ugrott. Az élelmiszerárak idén várhatóan tovább nőnek majd, és az energiaárak is hatalmas nyomást jelentenek majd az inflációra, a feszes munkaerőpiac pedig hozzájárul a szolgáltatási ágazatban tapasztalható tartósabb áremelkedéshez. Az Európai Bizottság ráadásul arra számít, hogy a kormányzati intervenciós intézkedéseket 2024-ben legalább részben feloldják, ami újabb lendületet adhat az energiaárak növekedésének. A friss brüsszeli előrejelzés szerint az infláció így idén 9,7 százalék körül mozoghat, és még jövőre is 5,3 százalékos drágulással nézhetünk szembe. Csak összehasonlításképpen: az előrejelzések szerint az Európai Unió egészében az éves átlagos infláció a 2022-es 9,2 százalékról 2023-ra 6,4 százalékra, 2024-re pedig 2,8 százalékra csökken. (mi, TASR, MTI)

Read More

Post Comment