Search by category:
Egyéb kategória

Évforduló a Vasárnapban: 100 éve született Franco Zeffirelli

Évforduló a Vasárnapban: 100 éve született Franco Zeffirelli

Horváth Bianka

2023. 02. 13., h – 12:21

Firenze szívéből, a zöld-fehér márványtól pompázó Dóm térről kisétálva drága butikokkal teli, nyílegyenes utca vezet a Piazza della Signoriára, amelynek büszkeségét egy komor külsejű palota, a Palazzo Vecchio adja, ahol egykor a Medici nagyhercegek székeltek.

Főkapuja előtt jobbra fordulva, pár perces gyaloglás után, tenyérnyi kávézók, hangulatos kis éttermek és egy pici hegedűjavító műhely előtt elhaladva egyszer csak a Palazzo di San Firenze lépcsői előtt állunk. Ebben a háromemeletes palotában kapott helyet az olasz film 100 éve született mesterének, Franco Zeffirellinek a művészi hagyatéka.

 

Mi volt eredetileg az épület? Mikor jött létre a múzeum? Miért Firenze, a reneszánsz bölcsője kapta e páratlan értékű gyűjteményt? Hány éves volt Zeffirelli, amikor édesanyja meghalt? Mikor került Rómeó és Júlia története a mozikba? Hol vették fel a híres erkélyjelenetet? Miért indítottak pert most, annyi év elteltével a film főszereplői? Mennyit követelnek? Mit lát a néző Rómeó és Júlia együtt töltött éjszakája után? Mi minden található a Zeffirelli-gyűjteményt őrző barokk palotában? Mit mondott Zeffirelli 2019 nyarán nem sokkal halála előtt?

Válaszok Szabó G. László cikkében, a már megvásárolható Vasárnapban!

Read More

Post Comment