Search by category:
Egyéb kategória

Valentin honosítása

Valentin honosítása

Mészáros Richárd

2023. 02. 13., h – 19:43

A Bálint- vagy Valentin-nap megítélése tájainkon finoman szólva sem egységes. Sokan csupán ügyes üzleti fogásnak tartják, rosszullét kerülgeti őket a boltokat elárasztó szívecskés plüssöktől, gyertyáktól, képkeretektől. Viszont sokan örülnek, hogy létezik a „szerelmesek napja”.

Számos közvélemény-kutatást végeztek már ez ügyben, és az eredményből az látszik, hogy nem sokat változott az emberek véleménye az elmúlt években. A megkérdezettek körülbelül egyharmada, főleg a férfiak tekintik pénztárca-nyitogató, ravasz és kommersz dolognak a Valentin-napot, amely nem része az itteni kultúrának. Pedig eredetileg keresztény gyökerű ünnep, hiszen Szent Bálint (Valentin vagy Valentinus) a szerelmesek és a lelki betegek védőszentje. Az, hogy a párkapcsolatban élők február 14-én megajándékozzák egymást, Amerikából gyűrűzött be hozzánk a halloweennel együtt, a rendszerváltás után. Hosszú évekig tartott, amíg a kereskedőknek ténylegesen sikerült meghonosítaniuk nálunk.

Ma már bőven találkozhatunk kifejezetten szellemes ötletekkel is, sokat fejlődött a vállalkozók kreativitása, úgyhogy nem muszáj giccses árucikkekre költenünk a pénzt. Több koncertszervező és mozi kínál például kedvezményes jegyeket (egyet fizet, kettőt kap alapon), az éttermek, szórakozóhelyek, wellness-szolgáltatások szintén próbálkoznak hasonló „értékesítési modellel”. Vagyis élményt ajándékozni, közös szabadidős programot szervezni legalább annyira „menő”, mint egy szív alakú párna. A minőségi édesség vagy/és virágcsokor pedig immár természetes – örülnek is a csokigyártók, akik karácsony óta szerényebb érdeklődést tapasztalnak, illetve a virág-árusok, akik mindenszentek óta most tehetnek szert az első komolyabb bevételre.

A vásárlások nagyobb része az utolsó két-három napon történik, a legerősebb nap természetesen a február 14-e. Ma akár háromszorosára is nőhet a Valentin-naphoz köthető termékek forgalma egy átlagos februári naphoz képest. Ezt is gondosan kimutatták a marketingesek, mint ahogy azt is, hogy a frissebb párkapcsolatban élők nagyobb valószínűséggel ünnepelik a Valentin-napot, mint az idősebbek.

A 35 év alattiak 68 százaléka kedveskedik párjának, a 35–49 éveseknél ez az arány alacsonyabb, 55 százalékos, míg az 50 és 74 évesek kevesebb mint fele számol ma romantikus estével. A felmérések szerint azok, akik nem házasok, nagyobb kedvvel vágnak bele a valentinozásba, mint akik már elkötelezték magukat. És a megkérdezetteknek mindössze 5 százaléka válaszolta azt, hogy egyáltalán nem ismeri a Valentin-napot.

Úgyhogy uraim, ha úgy érzik, hogy szívük hölgye remél, sőt vár önöktől valami apró figyelmességet ma este, ne csináljanak úgy, mintha fogalmuk sem lenne róla, hogy ma van a szerelmesek napja…

Read More

Post Comment