Search by category:
Egyéb kategória

Klimek: A képviselők nem kötelesek konzultálni a minisztériummal a javaslataikról

Klimek: A képviselők nem kötelesek konzultálni a minisztériummal a javaslataikról

Mészáros Richárd

2023. 02. 15., sze – 14:28

A parlamenti képviselők nem kötelesek konzultálni a minisztériummal a törvényjavaslataikról – jelentette ki a kormány ülését követően Marcel Klimek pénzügyi államtitkár Igor Matovič (OĽaNO) képviselő javaslatára reagálva. Matovič 500 euró jutalmat adna mindenkinek, aki részt vesz a szeptemberi parlamenti választáson.

Klimek hozzátette, ha a minisztérium megkapja a javaslatot, az illetékes osztály elkészíti az állásfoglalását, és a megszokott eljárás szerint a javaslatot beterjesztő miniszter vagy kormánypárti képviselő azt is mellékeli, miből lehetne fedezni a módosítással kapcsolatos kiadásokat. „Ezt minden javaslatnál elvárás” – mondta az államtitkár.

Ján Horecký megbízott oktatási miniszter helyesli Matovič javaslatát. „Fontos üzenet lehet, hogy demokráciában, a választáson, minden egyes ember véleménye számít” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy hasonló rendszer Svájcban is létezik, így nem lát benne semmi különöset.

Horecký szerint jól hangzik a választási részvételért járó pénzjutalom. „Talán ugyanazt azt a hatást elérhetnénk 100 euróval, már csak azért is, mert nincs elegendő forrás mindenre, amire szükség lenne” – tette hozzá.

A törvényhozás feladata a részletek elfogadása, hogyan lehet jutalmazni a választáson való részvételt, jelentette ki Roman Mikulec (OĽaNO) megbízott belügyminiszter, aki szintén megvalósíthatónak tartja a javaslatot. Rámutatott, hogy más országokban is létezik a választáson való részvétel jutalmazása. „Nem állítom, hogy mindenképpen be kell vezetni, de azt se, hogy ne legyen ilyen jutalmazás” – mondta Mikulec.

Read More

Post Comment