Search by category:
Egyéb kategória

150 millió eurót kaphatunk a leszerelt MiG-ekért

150 millió eurót kaphatunk a leszerelt MiG-ekért

Czímer Gábor

2023. 02. 19., v – 17:02

Pozsony |

Jaroslav Naď (OĽaNO) ügyvezető védelmi miniszter szerint, ha sikerül átadni Ukrajnának a leszerelt szlovák MiG–29-es vadászgépeket, akkor az Európai Békekeretből kb. 150 millió eurót kaphat értük az ország. A tárcavezető szerint a szovjet gyártmányú MiG-eket felváltó amerikai F–16-os vadászgépek már jövő év elején megérkezhetnek.

A védelmi miniszter a TA3 politikai vitaműsorában vasárnap beszélt arról, Szlovákia számára előnyös lenne, ha sikerülne átadni Ukrajnának azokat a még szovjet gyártmányú MiG–29-es vadászgépeket, amelyeket tavaly szeptemberben szerelt le a szlovák légierő. Naď szerint ugyanis az Európai Bizottság által felállított Európai Békekeretből megtéríthetik Szlovákiának a vadászgépek kb. 300 millió eurós névleges értékének 50-60 százalékát. Ez a 11 darab MiG–29-es esetében kb. 150 millió euró körüli összeget jelenthet. Hozzátette, azért a névleges értéket veszik alapul, mert a gépek piaci értéke nehezen meghatározható, ugyanis az orosz alkatrészekre, szervizelésre utalt repülőgépek, Moszkva ukrajnai háborúja miatt, nem kelendőek a világpiacon. Naď szerint a gépek piaci ára jóval 300 millió euró alatt lehet. Egyben rámutatott, ha nem kezdenek a gépekkel valamit, akkor csak a hangárokban fognak rozsdásodni, az őrzésük pedig csak vinni fogja a pénzt. Jelenleg már szerviíelni sem tudják ezeket, sőt, már évekkel ezelőtt leállították az újabb pilóták kiképzését is. „Nem is lenne, aki vezesse a gépeket, nincs semmi értelme, hogy megtartsuk ezeket. Az ukránoknak azonban jelentős segítséget jelentenének” – magyarázta. Hozzátette, a gépek átadása semmiképpen nem jelentené, hogy Szlovákia belépne az orosz-ukrán konfliktusba, hiszen csak használaton kívüli eszközök rendelkezésre bocsátásáról van szó. „Nemzetbiztonsági érdekünk, hogy Ukrajna kitartson. Ha ez nem sikerülne, akkor a felsőnémeti határátkelő másik oldalán, Ungváron orosz tankok sorakoznának fel Szlovákiával szemben. Valóban ezt akarjuk?” – tette fel a kérdést Naď.

Zuzana Čaputová államfő szombaton, a közrádió politikai vitaműsorában beszélt a vadászgépekről. „Azt gondolom, azon országok közé tartozni, amelyek katonailag is segítik Ukrajnát, helyes dolog. Ez a MiG-ek rendelkezésre bocsátására is vonatkozik” – jelentette ki a köztársasági elnök.

Már fél éve tárgyalnak a MiG-ekről

Naď a TA3 hírtelevízió politikai vitaműsorában azt is elmondta, már fél éve nemzetközi szinten egyeztetnek a MiG–29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásáról. Bár szerinte az ügyvezető kormány erről a kérdésről egymaga is dönthetne, megismételte, ha a tárgyalások a megfelelő fázisba jutnak,  a kérdést a szlovák parlament elé terjeszti. A jelenlegi koalíció és az SaS szerinte támogatni fogja a gépek és más katonai eszközök átadását, de bízik benne, hogy az ellenzéki Hlas is megszavazza ezt. Juraj Krúpa, a korában koalíciós, most ellenzéki SaS parlamenti képviselője üdvözölte, hogy a törvényhozás foglalkozhat a kéréssel, Peter Kmec, az ellenzéki Hlas képviselője pedig arról beszélt, nem zárkóznak el MiG-ek átadásától, be bírálta a kormányt amiatt, ahogy a kérdésről kommunikál.

Pellegrini tévedett

Naď szerint ugyanakkor Peter Pellegrininek, a Hlas vezetőjének az érve, mi szerint nem Szlovákiának kellene először vadászgépeket átadnia Ukrajnának, téves, hiszen más országok már korábban is szállítottak ilyen eszközöket Kijevnek. Korában erről lapunknak Kis-Benedek József nyugalmazott ezredes, biztonságpolitikai szakértő is beszélt. Volodimir Zelenszkij még február 9-én kérte Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető miniszterelnöktől, hogy Szlovákia lehetőség szerint a MiG–29-es vadászgépeinek átadásával segítse országának az orosz agresszió elleni önvédelmét. A vasárnapi televíziós műsorban a tárcavezető felidézte, az Ukrajnának átadott 67 millió euró értékű S–300-as légvédelmi rendszerért például Szlovákia az uniós keretből megkapta az eszköz értékének 60 százalékát. Naď egyben bírálta a Smer-kormányokat, amiért a vadászgépek és egyéb katonai eszközök karbantartásával Miroslav Výboh oligarcha vállalatait bízták meg, amely a miniszter szerint túlárazva végezte ezeket a munkákat.

F–16-osok

A védelmi tárcavezető a műsorban arról is beszélt, az Egyesült Államoktól megrendelt első négy F–16-os vadászrepülőgépet már jövő év első negyedévében leszállíthatják Szlovákiának. A leszerelt MiG-eket felváltó amerikai F–16-okat még a Smer-kormány idején rendelték meg. A leszállításuk azonban késik, az első darabok megérkezéséig a magyar, a cseh és a lengyel légierő védi Szlovákia légterét.

Hamis behívók

A védelmi miniszter a műsorban ismét cáfolta, hogy katonai behívókat küldtek volna szlovák polgároknak. „Nem küldünk behívókat, nem készül mozgósítás, vagy bármi hasonló” – jelentette ki, és hozzátette szerinte ezzel egyesek csak félelmet akarnak kelteni a lakosságban. Ahogy arról mi is beszámoltunk, ismeretlen tettesek hamis behívókat küldtek szét. Naď arról is beszélt, a mozgósítással kapcsolatban az ellenzéki Smer is valótlan információkat terjeszt, ezért ismételten felszólította Maroš Žilinka főügyészt, indítson az ügyben vizsgálatot. „Szerintem ugyanis rémhírterjesztésről, az alkotmányos rend megkérdőjelezéséről van szó” – magyarázta.

Read More

Post Comment