Search by category:
Egyéb kategória

Mókusok, a rendőrség új segítői

Mókusok, a rendőrség új segítői

Kulcsár Gábor

2023. 02. 19., v – 12:02

Kína Csungking városának rendőrsége a közelmúltban új állati segédeket szerzett be a kutyák mellé. Mostantól már mókusokkal is kerestetik a kábítószereket.

Egy kínai város, Csungking rendőrségének rendőrkutyabrigádja a közelmúltban elárulta a saját nevét, ugyanis ők lettek az elsők, akik a kutyák mellett mókusokat is alkalmazni kezdtek segítőként. A döntés egy országszintű kutatás részét képezi, melynek célja új kiképzési módszereket találni állatok számára. A tudósok évek óta tudják, hogy a mókusoknak kimagasló szaglóképességük van, viszont csak nemrégiben jöttek rá, hogyan tudnák hasznosítani ezt a készséget a kábítószer-keresés folyamatában.

Jelenleg hat mókus van szolgálatban a csungkingi rendőrségnél, akik mindannyian átmentek a szükséges teszteken, és hamarosan elkezdik a kemény munkát. A rendőröknek sikerült saját kezűleg kialakított módszerekkel kiképezni a rágcsálókat, akik mostantól fel tudják hívni a figyelmet az észlelt kábítószerekre úgy, hogy kaparni kezdenek a szóban forgó helyen. Mint a kísérlet során kiderült, a mókusok legalább annyira hatékonyak, mint a kutyák, ráadásul bizonyos értelemben még előnyösebbek is náluk. Elvégre kisebbek, gyorsabbak, magasabb helyeket is el tudnak érni, ráadásul a rendőrség még spórolhat is rajtuk. Egy mókus nyilvánalóan kevesebb táplálékot igényel egy kutyánál, és egy kis ketrec is elég a tartásához. Vajon egy nap a szlovákiai rendőrség is elkezdi alkalmazni őket?

(magazín.sk)

Read More

Post Comment