Search by category:
Egyéb kategória

Nagy váltás előtt a komáromi hulladékgazdálkodás

Nagy váltás előtt a komáromi hulladékgazdálkodás

Vataščin Péter

2023. 02. 20., h – 13:49

Komárom |

Fokozatosan egyre nagyobb szerepet fog kapni ezen a téren a KN SMART SERVIS cég, amely teljes egészében a város tulajdonában van. Március 1-től már ez a vállalat felel a hulladék elszállításáért.

A hulladékgazdálkodás átszervezése téma volt a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, majd azt követően Keszegh Béla (független) polgármester is külön sajtótájékoztatón ismertette a változás részleteit. Február végével fut ki a Clean City magáncéggel kötött szerződés, amely eddig a komáromi hulladékelhordásért felelt. Március 1-től ezeket a feladatokat a KN SMART SERVIS veszi át. Átlagosan mintegy évi 18 ezer tonna hulladék kezeléséről kell gondoskodni a városban. Mint ismeretes, a városi cég olyan feladatokat is ellát majd, mint a közterületek tisztán tartása vagy a zöldterületek gondozása, ám mind közül a hulladékelhordás jelenti a legnagyobb tételt. Keszegh ezzel kapcsolatban „történelmi mérföldkőről” és „stratégiai váltásról” beszélt, mivel ezért rövidesen, három évtized után újra az önkormányzat fogja végezni egy saját cégen keresztül. Emlékeztetett arra is, évente mintegy 2 millió euróba kerül a városnak a hulladékgazdálkodás.

A testületi ülésen a képviselők elfogadták a városgazda cég tavaly ősszel jóváhagyott üzleti tervének megváltoztatását – amelyben eredetileg nem volt benne az, hogy a KN SMART SERVIS átveszi a város hulladékggazdálkodását. Egyúttal további 100 ezer euró banki hitel felvételét is megszavazták a cég finanszírozására és feladatainak ellátására. Végül jóváhagyták két darab 210 ezer euróba kerülő tehergépjármű lízingjét is, amelyek az elhordáshoz feltétlenül szükségesek.

Keszegh ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón megjegyezte: céljuk egy komoly géppark, ezzel együtt pedig egy jól felszerelt városgazda cég kialakítása. Az új járművek esetében olyan kapacitásúakat szeretnének beszerezni, amelyekkel nagyobb mennyiségű hulladékot lehet elszállítani, emiatt kevesebbet kell térniük – ennek köszönhetően pedig pénzt spórolhat az önkormányzat. A takarékoskodásnak azonban nemcsak ez az egyetlen eleme. A Clean City ugyanis tavaly 19%-kal emelte volna az díjait, de a város szeretne kitartani a 2018 óta érvényes árak mellett úgy, hogy az eddigi heti négy nap helyett öt alkalommal fogják üríteni a kukákat. Tájékoztató kampányt indítanak majd a szelektálás népszerűsítésére is.

Komárom az elmúlt időszakban folyamatosan fejlesztette a város által végzett hulladékkezelést: 2022 derekán nyílt meg az új harcsási gyűjtőudvar, Gadóc városrészben pedig kialakításra vár egy komposztálótelep.

Read More

Post Comment