Search by category:
Egyéb kategória

Pénteken temetik Koncsol Lászlót

Pénteken temetik Koncsol Lászlót

Juhász Katalin

2023. 02. 21., k – 15:11

Koncsol László író, költő, szerkesztő, irodalomkritikus, hely- és művelődéstörténész, műfordító, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház volt főgondnoka életének 87. évében, február 17-én elhunyt.

Temetése február 24-én, pénteken 12.30 órakor lesz a révkomáromi református temetőben, ahol hitvese mellé helyezik örök nyugalomba.

Ha jobban belegondolok, mindig szolgáltam: hol tanárként, hol irodalmárként vagy helytörténészként, de még templomi orgonistaként is. Szolgáltam, de mindig a közösségemet, sohasem a Mammont” – vallotta egy interjúban.

1954 óta publikált, több mint húsz saját könyve és számos műfordítása jelent meg, emellett a Kalligram Könyvkiadó Csallóközi Kiskönyvtár sorozatának elindítója és felelős szerkesztője volt.

Koncsol László műfaja a humanizmus. Ő nem a kritika, nem a recenzió, nem az esszé, hanem a humanizmus műfaját műveli. S nem csak a szó klasszikus értelmében, hanem a szó eredeti jelentésében is. Nemcsak megbízható, lefegyverzően tágas és mély klasszikus műveltsége teszi humanistává, hanem lényéből sugárzó, magatartásából, életviteléből áradó embersége is” – mondta róla pályatársa, Tőzsér Árpád költő.

Read More

Post Comment